Itsenäisyyspäivä 2014: Ajankohtaista asiaa juhlassa

HyvC3A4C3A4ItsenC3A4isyyspC3A4ivC3A4C3A420091206.jpg

Harmaan arkinen eikä kovinkaan paljon erikoisuuksia. Seppeleitä lasketaan ja juhlitaan - arvokkaasti. Tunnelmaa luodaan sisällä ja sisälle.
Mitä maailama meistä ajattelee, sehän kiinnostaa. Uutisoidaanko ydinvoimaäänestyksestä; Ruotsissa ja Venäjällä kyllä muualla eipä juuri. Financial Timesin edustaja on käynyt itsenäisyyspäivän aattona lounaalla.

Vankan Putinin kannattajan  Valery Gergijevin   esiintyminen Festivaleilla herättivät paheksuntaa Tukholmassa, jossa valitsee kireä diplomatia. Salonen sanoo mielipiteensä Ukrainasta olevan "vastakkaisen" hänen kollegansa kanssa, mutta "niin kauan kuin Lontoo tekee rahaa oligarkialla, niin kauan kuin itävaltalaiset edunvalvontaa tukee kaasuputkea, riippumatta siitä mitä tapahtuu Ukrainanassa," hän sanoo, "miksi, tämän festivaalin taiteellisena johtajana pitäisi sanoa, että Gergijev ei saa tulla tänne  ? "

"Monet kollegoistani sanovat," No, te tiedätte, että musiikki on politiikkaa ylä- tai ulkopuolella, ” ja sanoo edelleen: "Olen päinvastaista mieltä. Haluaisin olla poliittisen keskustelun keskellä. Ja mielestäni yksi klassisen musiikin ongelmista, tai miksi te sitä kutsutte sitä, on sen marginalisoituminen yhteiskunnan ylimmälle kuorelle. Soitamme meidän Mozartit ja Beethovenit, ja se on aika hienoa, ja se ei ärsytä ketään." FT 5.12.2014

Tämän lainauksen otin tähän siksi, että meillä on hyviä lähettiläitä, ja enne muuta siksi että Suomen itsenäisyyden juuret ovat kulttuurissa. Kansakunnan sysntyminen on henkinen ponnistus yhtälailla kuin sen elämäkin. Se vaatti ajattelemisen vaivannäköä; menneisyyden hallintaa ja tulevaisuuden miettimistä.

Krsitoffersalin juhla oli hieno!

Hyviä eväitä jaettiin juhlassa kulttuurin ja puheiden keinoin.
Jouni Mutanen puhui Naantalin ja kuntien tietenkin erityisesti näkökulmasta.
228.000 jäsenen JHL:N puheenjohtaja Jarkko Elorannan puhe oli monipuolinen ja ajankohtainen. Puhe oli huolella rakennettu ja painavaa asiaa. Sitä oli ilo kuunnella ja  ajattelemisen aihetta jäi pidemmäksi ajaksi; selkesti mietittyjä juhlapäivän aiheeseen liittyviä ulottuvuuksia.
Puhe on luettavissa kirjoituksia palstalta.
Kanteleen soitto on Naantalissa voimissaan.Muu musiikkiohjelma todisti oikeaksi sen, mihin Jarkkokin puheessaan viittaa kansakunnan suuruuden yhteydessä musiikkiin.

Kulttuurin tekijän palkinnon sai Merimaskun Pirkko Liisa Heinonen, jonka elämästä tehty näytelmä Otavasta itään oli Merimaskun tetterin menestysjuttu: Omaa sukua Hotakainen viitta kulttuuriin ja valintapäätös oli fiksu.TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!