Isänpäivänä

Armas+R%C3%B6nnholm.jpg

Toivo Pekkanen kirjoitti Tehtaan Varjo kirjansa lopussa :
”Hänen tehtävänään elää täällä maailmassa ja ottaa osaa sen iloon ja suruun ja kasvaa suuremmaksi kuin hänen isänsä oli ja nähdä pitemmälle kuin  hänen  isänsä näki.”

Nämä viisaat sanat pyörivät aika usein ajatuksissani omaakin elämää ja toimintaani ajatellen. Muodollisesti olen saanut enemmän koulutusta ja kotinurkissa hyvin viihtynyttä isääni laajempaa kosketuspintaa maailmaan, sillä olen saanut katsella asioita ja toimia paljon Naantalin ulkopuolella. Nyt jopa valtuustokokemuksessakin olen hänen tasolla. Mutta näenkö pitemmälle, kuin hän näki, siitä en ole olenkaan varma, sanottakoon vuosi vuodelta epävarmempi.

Ensinnäkin kehitys on tietenkin suhteellista. Taaksepäin katsoessa voi ajatella niin, että kaikki oli jotenkin niin selvää ja ymmärrettävää; Nyt kun tiedämme mitä on tapahtunut. Sen sijaan muutokset olivat tuolloinkin suuria niin kuin nytkin ja ennustettavuus ei ole koskaan ollut kovin helppoa. Epävarmuus on ihmisen osa. Eli tässä suhteessa emme juurikaan voi väittää, että pitkänäköisyys olisi lisääntynyt. Tiettyjen monimutkaistuneiden prosessien ja kommunikaatioiden nopeutusten seurauksena riippuvuutemme on sekä kasvanut, että muutoksen aallot kulkevat tsunamin lailla.   
 Aina hyvä muistaa Ihmisen näkökenttään mahtuvat vain tietyt asiat eikä perspektiivin laajuus lisää tarkkuutta eikä sävyjä ja mikä merkittävintä ihmisen mielen ulottuvuus ei ole projisoitavissa ei janalle eikä tasolle ei kolmeen eikä neljään ulottuvuuteen, vaan siinnä paljon enemmän vektoreita. Ihmisen tajunta oma kovalevymme on mahtava, mutta kuitenkin rajallinen. Purukumia pystymme syömään ja kävelemään yhtaikaisesti, puhuminen ja katselukin onnistuvat samanaikaisesti. Mutta rajat sille, mihin yksittäinen ihminen kykenee,  ovat kuitenkin nopeasti edessämme.  
Tällä haluan myös sanoa, että ei pidä väheksyä mennyttä toiminta,  eikä ole aihetta ylenkatso tietoon perustumatonta viisautta. Lainaus Naantali-päiväpuheesta 2010 mr

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!