Isabella Hautala: Äidit politiikan pelinappuloina

Porvarit halusivat kurittaa "latteäitejä" ja päättivät rajata subjektiivista päivähoito-oikeutta kaikilta jotka ei ole kokopäiväisesti töissä tai opiskelemassa. Säästöistä ei ollut vahvaa näyttöä, joten kyse oli periaatteesta. Päätös on voimaan tultuaan jakanut suomalaisten lapsiperheiden arjen pieniksi eriarvoisiksi palasiksi. Helsinkiläiset vanhemmat voivat jatkossakin nauttia lattea terassilla, vauvan nukkuessa vaunuissaan. Meanwhile in Lahti, herra päiväkodinjohtaja on evännyt 3-vuotiaalta lapselta oikeuden välipalaan. Ensin kolmevuotiaan päivähoito-oikeutta rajattiin ja nyt hänellä ei ole enää oikeutta syödä välipalaa hoitopaikassaan, vaikka se tarjoillaan hänen hoidossa oloaikana. Lapsi eristetään muiden ruokailun ajaksi toiseen huoneeseen. Olin paikalla kun opetusministeri vakuutteli, ettei rajaus lisää byrokratiaa. "Me luotamme ihmisiin" sanoi Sanni Grahn-Laasonen. Hän ehkä luottaa, mutta Naantalin koulutuslautakunta ei luottanut. Mietinkin täällä kuumeisesti minkälaisia todistuksia minun (opiskelevan, pätkätöitä tekevän, ajoittain työttömän freelancerin) pitää toimittaa kaupungille, ettei lasteni päivähoito-oikeutta rajata siten, että joudun lopettamaan opiskelun ja työnteon.

Kun Demarinuoret aatteen palosta päätti lähteä lakkauttamaan kotihoidontukea, tuli minulle kahden pienen lapsen äitinä dejavu-fiilis. Taas halutaan kurittaa kotiäitejä ja ollaan valmiita leikkaamaan lapsiperheiltä. Koska naiset, ne heikosti koulutetut kotiäidit joilla ei ole töitä mihin palata, muuten pilaa korkeakoulutettujen naisten mahdollisuudet edetä työmarkkinoilla. Nämä heikoimmassa asemassa olevat kotiäidit estävät feminismin toteutumisen, jos heidän annetaan jatkossakin hoitaa lapsiaan kotona. Näiltä äideiltä on jo leikattu paljon ja näillä näkymin heiltä tullaan leikkaamaan vielä lisää. Tilalle halutaan "tarjota parempaa". Vapauttaa heidät kannustinloukkujen kahleista. Kyllä, samalla tavalla kuin subjektiivisen päiväihoito-oikeuden rajausta kannattaneet halusi antaa lapsille parempaa eli enemmän aikaa vanhempien kanssa. Molemmissa taustalla tarve päättää perheiden puolesta, mikä heille on parasta.

Oikealta hyökättiin latteäitejä vastaan. Latteäidit ovat pääsääntöisesti hyvin toimeentulevia. Pienituloisten vanhempainpäivärahat on minimituloja. Moni päättäjä on täysin vieraantunut pienituloisten perheiden arjesta. Köyhillä ei ole varaa luopua kotihoidontuista, mahdollisista kuntalisistä ja maksaa "turhaan" päivähoitomaksuja. Pienituloisissa lapsiperheissä korvataan pääateriat kaurapuurolla, kun muuhun ei ole varaa. Eikä kyseisten perheiden äideillä todellakaan ole varaa istuskella kahviloissa juomassa lattea. Köyhistä tuli vain sijaiskärsijöitä hallituksen taistelussa latteäitejä vastaan. Todellisuudessa hallitus hyökkäsi omaa äänestäjäkuntansa vastaan. Ikävä kyllä työttömien kotiäitien mahdollisuudet palata työmarkkinoille kaventui rajausten myötä entistään.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!