Innostusta ja onnistumista

KummolaLaaksoNYK10020150422.JPG

Viime vuonna Naantalin Yhteiskoulun 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestettiin yleisöluentoja. Huhtikuinen luento nousi mieleen tässä Suomen nuorten jääkiekkojuhlinnan aikana. Kyse oli tietenkin Kummolan Kalen ja Laakson Tapion duettosta. Tilaisuutta referoitiin tällä palstalla:

Arvelisin, että Kummolan Kale on Naantalin koulun tunnetuin kasvatti. Jääkiekko on urheilun suosikkilistan ykkönen, ja siinä Suomen menestys on ollut poikkeuksellisen hyvää.

NYK 100 sarjan luennoitsijana rautakansleriksi tituleerattu Kalervo Kummola esitelmöi jääkiekon historiasta. Kansainvälisen liiton taival on yli 100 vuotinen. Olympialaisissakin jääkiekko, kuten taitoluistelukin oli ensin pari kerta kesäkisoissa 1920-luvulla ja vasta sen jälkeen talvikisoissa. Jääkiekko muuttui 1950-luvulla, kun punakone tuli mukaan.
Suomen nousu oli orailla 1960-luvulla, mutta 20 vuotta sitten 7.5. 1995 Suomi voitti ensimmäisen kerran  MM-kultaa. Sen jälkeen Suomi on ollut huipulla. Huomasimme tietenkin, että näin on käynyt Turusta Tampereelle siirtyneen Kalen kaudella.

Nyt jääkiekolla on yli 70.000 rekisteröityä pelaajaa.
Monipuolinen yleisö sai hyvän kuvan jääkiekosta. Esimerkiksi väkivallan merkitys on ylikoroastunut otsikoita hakevien iltapäivälehtien toimesta. Selvisi myös, että yksi huoli on yhteinen, miten harrastukseen pariin saadaan niitäkin, joilla ei kotona ole tarpeeksi (kustannus 2.500 €/vuosi) varoja.

Tuolloin oli puhetta juuri harrastuksen laajenemisesta ja juniorityöstä, jota Kummolan Kale piti lajin menestyksen keskeisimpänä tekijänä. Kun Kale jakoi kultamitaleja nuorukaisten kaulaan, arvelen hänen siinä saaneen jääkiekkotyönsä palkinnon, joka tuntui rautakanslerinkin sisuksissa ja jää parhaiden muistojen joukkoon.

Ihan mielessäni tuolloin ajattelin, että jääkiekossakin on monta mahdollisuutta menestyä. Kaikkien ei tarvitse olla NHL-tähtiä tai puheenjohtajia. Siellä tarvitaan harrastajia ja talkoolaisia ja sen lisäksi pitäisi vielä löytää keinot, millä näiden kalliiden lajien harrastaminen olisi kaikkien halukkaiden ulottuvilla. Mahdollisuuksien tasa-arvo on toteutunut kohtalisen hyvin julkisella puolella, mutta yksityisten harrastusten kohdalla voisi ajatella jotain uutta lajien piirissä tapahtuvaa solidaarisuutta.

Kuva on luentotilaisuudesta 22.4.2015

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!