Pelottavan innostava yllätys

StubbFTssC3A420140614.JPG

Alexsander Stubbin valinta noteerattiin FT:ssä. Natoon liittyminen ja veronalennukset olivat Stubbin kansainvälisiä tavaramerkkejä. Jutut eivät siis olleet vain kokoomuslaisille puoluekkokusedustajille tarjoiltua, vaan niitä toistettiin myös kansainväliselle lehdistölle. Eli jos linjasta poiketaan, tarkoittaa se linjasta poikkeamista. Monikielinen tohtori ja hänen monikansallinen perheensä sai positiivista huomiota.

Keskustan puoluekokous jäi varjoon eikä Juha Sipilän linjapuheista paljon puhuttu

Suomen sotien jälkeisestä taloushistoriasta ei löydy yhtä heikkoa talouskasvun ajanjaksoa. Pidemmässä tarkastelussa ainoastaan sisällissota ja yksi suurista nälkävuosista, 1867, saivat aikaan vastaavan tai huonomman talouskasvun seitsemän vuoden ajanjaksolla, Sipilä sanoi Yle 14.6.2014.

 Tulokset eivät ole kehuttavat. Mutta ei se haittaa. eikä Sipilää haitta sekään, että tuon jakson pisimän ajan Suomessa on ollut kepulainen pääministeri. Tosiasiat ovat sivuseikka, kun mielikuvilla taidokkaassa viestinnässä tehdään tuloksia..

Sipilän jäähyväiset pääministerin tehtävänsä jättävälle Jyrki Kataiselle olivat muutenkin tylyt. Hänen mukaansa Kataisen hallituksen talouspoliittiset tavoitteet, "suurkuntahanke" ja sote-uudistus ovat valuneet hiekkaan tai kaatuneet omaan mahdottomuuteensa.

Ehkäpä Sipilää jo kaduttaa, että päästivät Timo Soinin kanssa Kokoomuksen tästä pälkähästä. Demareille jäi tietenkin tässäkin Moppen osa.

Sipilä vakuutteli puheessaan, että keskustalla olisi valmis tiekartta Suomen kurssin kääntämiseksi. Keskeinen idea on Sipilän kevään mittaan esillä pitämä kasvurahasto. Sipilän mukaan valtio voisi paikata yritysten rahoituskapeikkoja rahastolla, jonka pesämuna kerättäisiin myymällä valtion omistamien yhtiöiden kuten TeliaSoneran ja Sammon osakkeita.

Tuo idea on pelottava, mutta ehkäpä se sopii tulevan porvarihallituksen linjaan hyvinkin

Sipilä ehdotti myös, että julkisen vallan ja elinkeinoelämän pitäisi sopia yhteisestä energiasopimuksesta, joka toisi ennustettavuutta energia-asioihin.
Nyt säädökset, verot ja tuet muuttuvat koko ajan ja se vaikeuttaa yritysten investointeja pitkällä aikavälillä, hän arvioi.

Tässä asiassa on vinhaa perää. Mutta viisasta se on vain, jos tuo ohjelma on järkevä eikä kuten Keskustan mallit tavallisesti. Kallista julkisesti tuettu maatalousmallista energiapolitiikka ei kestä kilpailukyky eikä kuluttajan kukkaro.

Keskustassa riemuittiin siitä, että nyt tuli tilaa kentälle, kun Kokoomus siirtyy oikealle. Kokoomus on heidän päävastustaja ja tuleva yhteistyökumppani. Olisihan se riemukasta, jos saataisiin suomaliset osallistumaan vedonlyöntiin tulevasta pääministeristä niin innokkaasti, että Keskusta ja Kokoomus yhdessä RKP:n kanssa pystyisi muodostamaan kunnon porvarihallituksen. Se haave on realistinen ja ehkä siksi se ei toteudukaan.
Timo Soini hehkutii, että nyt saadaan EU tulevien vaalikeskustelujen keskiöön EU, kun vastassa on federalisti. Timolle tämä on vähän oljenkortta vahvempi toive. Ja mikä pahinta; siihen korteen voi kaatua Soinin ministerihaaveet.

Mitä demarit? Avoin kysymys vailla vastausta.
Itse testasin Stubbin ja omat näkemykseni HS:ssa; olin 70 prosnttisesti samaa mieltä hänen kanssaan. Voi se johtua kysymyksistä ja EU:sta tai sitten ei.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!