Idiootit vastaan tekopyhät

idiottimainenvasemmistotekopyhC3A4eUnioniWolf20160630.JPG

Kreikan kansanäänestys on sekava ja vaikea. Asiaa yritetään yksinkertaistaa seuraavilla Hesarin kokoamilla yksinkertaistuksilla:

Alexis Tsipras:
”Kreikan, demokratian kehdon, tulee lähettää kansanvallan raikuva viesti eurooppalaiselle ja globaalille yhteisölle."
"Eurooppa ilman demokratiaa on Eurooppa ilman identiteettiä ja kompassia."
"Tänään voimme todistaa itsellemme ja koko maailmalle, että oikeus voittaa."

Jean Claude Juncker:
"Kreikka on osa eurooppalaista perhettä, ja haluan perheen säilyvän yhdessä."
 "Jos he äänestävät 'ei', se olisi katastrofi tulevaisuuden kannalta. 'Ei' tarkoittaisi, että he sanovat ei Euroopalle."
"Kreikkalaisten on aika määrittää oma kohtalonsa, nykyisen ja tulevien sukupolvien puolesta.""On totuuden hetki. En tule koskaan pettämään kreikkalaisia, ja tiedän, että kreikkalaiset eivät halua pettää EU:ta."

Sitten toimittaja on mennyt kreikkalaisen kotiin ja näin kreikkalainen äänestäjä tuskaillee:

Kotisohvallaan Ateenassa istuva Evagelia Dimopoulou tavaa paperia pitkään, välillä puoliääneen. Sitten hän nostaa katseensa ja naurahtaa epäuskoisesti.
"En ymmärrä sitä", Dimopoulou, 70, sanoo tekstiä osoittaen.
"Jos minulle annettaisiin tämä äänestyspaikalla, en tietäisi, miten minun pitää äänestää, jos haluan pysyä eurossa – kyllä vai ei. Miksi se ei sano mitään eurosta ja drakmasta?"

Dimopoulou pitää käsissään kopiota kysymyksestä, joka kreikkalaisille esitetään sunnuntaina mahdollisesti järjestettävässä kansanäänestyksessä. Yli 70 sanan kysymys on äärimmäisen tekninen. Sen sijaan että kansalaisilta kysyttäisiin, haluavatko he pysyä eurossa, pääministeri Alexis Tsiprasin hallinto on laatinut polveilevan kysymyksen siitä, pitäisikö velkojien Kreikalle tekemä esitysluonnos lainaehdoista hyväksyä. Osa tekstistä on jopa englanniksi.

"Nähtyäni tämän harkitsen uudestaan, että menenkö lainkaan äänestämään. Saattaisin vahingossa äänestää jotain, mitä en halunnut, koska en ymmärrä kysymystä."

Tätä pulmaa on intellektuelliksi luokiteltu Martin Wolf pohdiskellut kolumnissaan Kreikkalaiset ovat vaikean valinnan edessä.

Hän kuvaa valintaa paholaisen tai syvän sinisen meren väliseksi. Ja lopettaa pohdiskelunsa asetelmaa jossa vastakkain ovat idioottimainen vasemmisto ja tekopyhä euroalue.

Kreikkalainen äänestäjä on puun ja kuoren välissä; paholaisen syvän sinisen meren välissä. Paholainen on tuttu: euroalueen tiukan linjaa loputtomia vaatimuksia, jota vastaa kansa äänesti edellisissä vaaleissa. Syvän sininen meri on valtion vararikko ja rahapoliittinen itsemääräämisoikeus. Jos olen pääministeri Alexis Tsipras, ajattelen, että on kolmas tapa — jatkuvat apupaketit ja vain vähäisn vaatimuksi. Mutta olen varma, että hän on harhateillä.
Mikä on minun valita? Varovaisena olisi kiusaus tarttua tuntemaani paholaiseen. mutta ehkä tekisin  paremmin ottamalla merellisen riskin.

Tähän on tultu pääosin väärien valintojen seurauksena. Ja nyt kaikki pitävät kiinni siitä, mitä tyhmää ovat olleet päättämässä tai lupaamassa. Yksinkertaisesti yritetään pelata Mustaa Pekkaa. Viimeinen valinta on jätetty arvan heitoksi, kuten kansanäänestysasetelmasta voi päätellä. Sattuman valinnat voivat olla hyviä tai sitten ei. Kunniaa ei saa kukaan, valassa voi pysyä monikin ja uusiakin nousee, mutta kansat kärsivät.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!