Hyvin menee, mutta kuinka kauan

WolfTalouskasvaalyhyellC3A4tC3A4htC3A4iellC3A42Cmuttaonhaurasta20180418.JPG

Kansainvälinen Valuutta rahasto IMF maalaa suotuisia näkymiä ja korottaa kasvuarvioita. Martin Wolf FT:ssä pitää arviota sinsänsä perusteltuna lyhyellä tähtäimellä, mutta muistuttaa pidemmän aikavälin rakenteellisista ongelmista.

Muutoksen merkkejä on. Alla oleva käyrästö kertoo, että talouskasvu ei olekaan saanut palkkoja liikkeelle.

Se on inflaation kannalta hyvä ja voi  vähentää paineita rahahanojen kiristykseen. Toinen puoli asiassa on, että jos ollaan nousun aikana löysässä raha- ja finanssipolitiikassa, niin mitä sitten kun tulee lasku; ei olekaan helpotuskeinoja.
USA:n talouden alijäämä (5%) ruokkii talouskasvua eivätkä kauppasodan haamut ole ainakaan vielä vaikuttaneet kasvuarvioihin.
Näyttää siis kaikesta huolimatta hyvältä ja tästä kaikesta on päässyt Suomikin osalliseksi.
Ja tämä on tietenkin Suomen hallituksen ansioita!
No sitä ei onneksi  usko kukaan.

Sitten on näitä hankalampia ilmiöitä.

Miehet ja varsinkin kouluttamattomat ovat kehittyneiden maiden ongelma kuten Suomessakin.

Näistä aiheutuu tai voi aiheuta, ellei asian tilaan puututa , suuri ongelmia talouteen ja politiikkaan toteaa Martin Wolf ja päättä artikkelinsa seuraavasti:

  Kun nouseva supervoima haastaa vakiintuneen - ja kun jälkimmäinen on asettunut vastustamaan juuri luomaansa globaalia järjestelmää - olisi järjetöntä tuudittautua tyytyväisyyteen. Jos haluaa ymmärtää tämän epäkohdan taustalla olevaa politiikkaa, on tutustuttava katsaukseen edistyneiden maiden työvoiman osallistumisen kehityksestä. Miesten työvoimaosuus väheni lähes kaikissa korkean tulotason maissa vuosina 2008 ja 2016, kun taas naisten osuus nousi lähes kaikkialla. Tämä ei ole sosiaalisesti hyväntahtoinen tapa parantaa sukupuolten tasa-arvoa. Lisäksi USA ei ole onnistunut kasvattamaan edes naisten työvoiman osallistumista. Sen työmarkkinat ovat olleet katastrofaaliset. Tämä on vain yksi näkökohta laajemmasta tulkinnasta: Taloudellisesti jakautunut talo ei pysy pystyssä.

Kymmenen vuotta sitten koimme kriisin maailmanlaajuinen järjestelmässä. Mutta päättäjät estivät sitä tulemasta järjestelmän kriisiä. Nyt suhdanne-elpymisen aikana meillä on juuri tällainen järjestelmän kriisi. Meillä on taloudellisen kasvun ja poliittisen epävakauden aikakausi. Elpyminen on todellista. Mutta ikävä kyllä haurasta, helposti särkyvää.

Ja Suomessa yritetään ratkaista ongelmia huonontamalla työntekijöiden asemaa. Erityisesti iskut kohdistuvat nuoriin kouluttamattomiin miehiin.

Kyllä ei ole mitään opittu! Ensin annetaan syrjäytyä ja sitten vielä korostetaan, että sinä et kuulu joukkoon – Se on yhden sorttista – kotimaista- rasismia.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!