Hyvä sote maksaa ja tarvitsee verorahoja

Kallisterveydenhuolto20180222.JPG

Muuallakin maailmassa tuskaillaan näiden tärkeiden hyvinvointipalvelujen kanssa.
Briteillä on oma kansallinen terveysjärjestelmä (NHS) kritiikin kohteena.
Martin Wolf FT:n pääekonomisti suosittelee rehellisyyttä. Järjestelmää on haukuttu ehkä aiheesta, mutta Wolf samalla tavalla, kuin Suomessakin monet,  eivät usko ihmeisiin eli että systeemiä voisi hokkus pokkus tempuilla parantaa palveluja ja säästää kustannuksia.
Meilläkin on asiantutntevista suistat sanottu, että perusterveydenhuolto tarvitsee raahaa ja se mitä ei sanota sen raha pitäsi tulla veroina eikä korkeina maksuina.
 

Vakavimmat analyytikot tulevat tähän ilmeiseen johtopäätökseen, (että terveydenhoitoa pitää kehittä) Mutta jotkut uskovat, että sitä voidaan myydä vain yleisölle jiggeryn pokkerin kautta. Näin ollen erityisvero voitaisiin luoda NHS: n rahoittamiseksi ainakin marginaalisesti. Kriitikot pitävät tätä "esityskeskeisenä ja hämäyksenä".
Kriitikot ovat oikeassa. Terveydenhuollon kustannukset eivät voi eikä niiden pidä olla sidoksissa tällaisen eritysveron tuottoon. Poliitikkojen olisi kerrottava ihmisille avoimesti ja rehellisesti, että järjestelmä kallistuu ajan myötä, joten myös verojen on noustava.

Teeskentelemällä sitoutumista ensiluokkaiseen palveluihin, mutta kieltäytymällä maksamasta siitä väistämättömiä kustannuksia NHS:lle , kertoo myös arvostuksesta, jonka poliitikot osoittavat tai eivät,  terveydenhuoltoa kohtaan.
Ennemmin tai myöhemmin yleisö huomaa, mistä on kysymys. Joten miksi ei kokeiltaisi hieman rehellisyyttä? Se olisi vallankumouksellinen idea. Se voi osoittautua hyväksi.

Tämä Martin Wolfin lopputoteamus voisi olla hyvä ohje Suomeenkiin.


TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!