Huutosi kuulen, mutta auttaa en uskalla

Hätähuuto kiristyspolitiikan lopettamiseksi  otsikolla  Wolfgang Münchau selittä IMF:n ja   Martin Wolfin aikaisemmin kuvaamaa tutkimustulosta, joka edellyttää, että liiallinen vyön  kiristys tapaa itsensä. Se täytyy lopettaa.

Kuten tälläkin palstalla on kerrottu, Japanissa riideltiin IMF:n ja Saksan linjan välillä. Nyt puolestaan Wolfgang Münchau valottaa taustoja ja hänkin päätyy lohduttoman ja lohdullisen johtopäätöksen välille. Lyhyellä aikavälillä ei muutoksia, mutta romahduksen jälkeen valaistuminen tapahtuu. Hänen kolumninsa loppuu:

Tietenkään kukaan ei elä missään illuusiossa, että euroalueen politiikka muuttuisi ekonometrisen analyysin seurauksena. Turhautuneitten Euroopan taloustieteilijöiden suuret joukot tietävät liiankin hyvin, makrotaloudellista analyysiä ei yleensä pelaa mitään roolia euroalueen päätöksenteossa.
Korkeintaan voimme odottaa, että IMF: n esittämä haaste voisi vaikuttaa pidemmällä tähtäimellä keskusteluun. Sillä ei ole vaikutusta budjettivuoteen 2013. Euroopan päättäjät ovat vainoharhaisia luottokelpoisuuden puolesta, ja odotan, että ne pitävät tiukasta talouspolitiikasta kiinni katkeraan loppuun asti, siihen asti, että politiikka tuhoaa itsensä. taloudellisen valaistumisen aika saapuu lopulta, mutta ei aivan vielä.
Voisi sanoa hyvin symbolisesti, että kaikki tämä tapahtui Japanissa. Valitettavasti olemme vielä tekemässä syvällisempiä politiikan virheitä verrattuna mitä japanilaiset tekivät 1990-luvulla. Ellemme nyt ota huomioon IMF neuvoja, meidän kokemus tulee olemaan vielä  huonompi.

Huuto kuulu, mutta ei tehoa.  Tutkijoiden ja talouden selittäjien ääni  on ääni ilman äänivaltaa. Ja siksi se kuuluu niin huonosti päättäjien korvaan. Ja vähän analyyttisemminkin voi kokemuksesta tietää, että talouspolitiikan opilliset  viisaudet eivät ihan aina ei ole olleet kestäviä. Ennustajaeukkoja, oli yksi tulkinta
Miten  sitten tässä pystyy tekemään oikeita päätöksiä? Vastaus on ettei mitenkään, päätös on aina väärä ainakin  jälkeenpäin , viisasteli aikoinaan ennustajaeukko vertauksen heittänyt Mauno Koivisto  

mr 16.10.2012 klo 6

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!