Huumoria ei fasismia

  • Vertaus Mussolinin Italiaan ei ole oikea. Ensinnäkin Niin Mussolini kuin Hitlerkin olivat edellisen sodan veteraaneja. I maailmansodassa 40 prosenttia 19-21 vuotiaista oli kaatunut ja miljoonat olivat haavoittuneet. Kärsimykset olivat kauhistuttavat.
    Mussolini tuli valtaan jo 1920-luvulla ennen lamaa ja Hitler laman jälkeen. Mutta silloin 1930-luvulla ei ollut tietoakaan hyvinvointivaltiosta ja ihmiset elivät köyhyydessä ja näkivät nälkää.

Näin kirjoittaa Gideon Rachman FT:ssä kirjoituksessaan Eurokriisi synnyttää komiikkaa ei fasismia.

  • Kreikassa tilanteessa on jotain menneeseen viittaavaa. Goleden Dawn on oikeistolainen liike, jonka kannatus on 10 prosenttia ja äärivasemmistolainen Syriza tuli toiseksi vaaleissa, ovat menestyneet vaaleissa, vaikka  nyt kuitenkin keskustalainen hallitus epäsuosiosta huolimatta hallitsee.

Mitään merkittävää läpimurtoa ei ääriliikkeet ole saaneet aikaan Portugalissa, Espanjassa eikä Italiassa. Vaikka Espanjan nuorisotyöttömyys on yli 50 prosenttia, on vain Katalonian separatistinen liike merkittävien epävarmuustekijä, mutta esimerkiksi Italian Pohjoinen Liiga sen sijaan on menestynyt huonosti viimeisissä vaaleissa. Mussolini oli sotilaallisen mahtipontinen. Huumori ja epämuodollisuus ovat Beppe Grillon tavaramerkkejä. Grillo tosin pilkkaa parlamenttia ja eliittiä, mutta hän ei ole hylännyt demokratiaa, mutta hänen liikkeensä ei ole anarkistinen 1930-luvun tyyppinen liike.

  • Itse asiassa nykyeurooppalainen reagoi huonoihin aikoihin äänestämällä koomikkoa mieluummin kuin fasistia. Eikä Grillo ole ainutlaatuinen. Reykjavikin pormestariksi valittiin stand-upp kooomikko John Gnarr.


Poliittinen kyky  yhdistää viha ja huumori toimii politiikassa; Grillo lupasi leikata politiikkojen tuloja, nopeutta Internetiä ja rakentaa pyöröteitä. Klovnin ei ole kuitenkaan helppoa harjoittaa politiikka, jossa tehdään kenkkumaisia päätöksiä. Siksi on ymmärrettävää, että Grillo ei halunnut osallistua koalitiohallituksiin

  • Siellä, missä Grillon viiden tähden liike on joutuneet vastuuseen , ovat he valinneet kuten normaalit keinot menojen leikkaukset ja veron korotukset.
    Grillon ehdotukset Italiaa varten ovat radikaalimpia: Hän on vaatinut ulkomaisten velkojen maksun lopettamista ja leikitellyt ajatuksella luopua eurosta. Politiikan valtavirrassa ehdotuksia pidetään vitseinä. Mutta elleivät löydy ulospääsyä nykytilasta, vaan jatketaan kiristystä seuraavat viisi vuotta, voi käydäkin niin, että se on Grillo kavereineen joka viimeksi nauraa.


TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!