Huonotapainen Sipilä-Orpo hallitus taktikoi vaaliajankohdalla

RantakC3A4C3A4rmeSulkavatA20170702.jpg


Anu Perälä ansiokkaasti arvioi TS:n aliossa 12.7.2017 maakuntavaaliajankohdan sopivuutta seuraavasti:

”Mikäli maakuntavaalit järjestetään lokakuussa 2018 – kuten pääministeri Sipilä on ilmoittanut – tulevat ne muodostumaan entistä leimallisemmin eduskuntavaalien esivaaliksi. Maakuntavaalit voivat siis olla lähtölaukaus Sinisten synkälle tulevaisuudelle.”

Koko toistakymmentä vuotta kestänyt sote-uudistus on ollut ja on erilaisten muden tavoitteiden savuverhona.

Vanhasen II ja Katainen I yrittivät rukata kuntarakennetta ja nyt Sipilä I ajaa maakuntamallin ja privatisoinnin tekopyhää liittoa väkivaltaisella kiireellä ja asiantuntemattomuudella.
Ei ole mitään järkeä - ei kustannus eikä muutakaan tekijää pakottamassa maakuntavaaleja pidettäväksi puoli vuotta ennen eduskuntavaaleja.

Johtopäätös on, että tässäkin on kyse poliittisesta juonesta.
Ulkopuolinen tutkija Anu Peräläkin on nähnyt vaalien ajankohdalla olevan vaikutusta poliittisten puolueiden menestysmahdollisuuksiin. Vaikka hänen artikkelin otsikossa ja loppuarviossa kiinnitetään huomiota Sinisten synkkään tulevaisuuteen, hän toteaa kuitenkin ajankohdan valinnan varsinaisen syyn:

Vaaleista halutaan eduskuntavaalien esivaalit.

Ja tämä on ilmiselvästi Sipilän – Orpon taktiseen harkintaan perustunut päätös. Sote-kuvioissa viimeksi ja muutoinkin luotettavuutensa menettänyt hallitus haluaa, mitata sote-uudistuksen poliittisen kannatuksen maakuntavaaleissa, joiden äänestysporosentti jää todennäköisesti alhaiseksi ja siten Kokoomus - Keskustaa suosivaksi. Tärkeämpiin eduskuntavaaleihin mennessä olisi sotku kuitattu ja vaalitaktiikassa voidaan keksittyä muuhun.
Perustellumpaa asioiden hoidon kannalta olisi nähdä ennen sote- maakuntahallinnon kannatus valtakunnan tasolla ennen sen toteuttamista. 
Asiaan liittyy toinen periaatteellinen suomalaisen käytännön muutos: Tähän asti vaalijärjestelmän muutoksista mukaa lukien vaalien ajankohdan muutoksista on  sovittu laajasti yli hallitus-oppositiorajan. Nyt tässäkin asiassa Sipilän hallitus on hylännyt hyvät tavat yhteistoiminnasta ja välttelee totuuden paljastumisen pelossa avointa pohdintaa vaalien järjestämisen ajankohdasta.

Kuva ei tietenkään liity tekstiin kuten päivämäärästä voi päätellä.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!