Huhtikuun 4 pnä 1918

Sosialisti19180404.jpg

Huhtikuun 4. päivän merkit punakaartin tappiosta alkoivat olla ilmoilla.

Tampereen suunnan huonot uutiset  ja huhut saksalaisten maihinnoususta voimistuivat. Nykyaikaista somea ei tarvittu eikä virallinen lehtien linja voinut vaientaa puskaradion tietoja takaiskuista.

Ote tiukkenee

Oheiset 4.4.1918 Sosialistin pari ilmoitusta kuvaavat tilannetta:
Kansainvaltuuskunnan laki työvelvollisuudesta ja punakaartin ankarat kurinpito-ohjeet kertoivat, että ote oli kirpoamassa; vallattomuus ja sekaannus valtaa alaa.

Rönnholm pesi Francken kärryt

Paikallisesti 4.4.1918 oli myös merkittävä, kuten sieppaukset  Atte Francen kalenterin kirjauksista kertovat. Kuriositeetin vuoksi kuvassa on myös kuukautta aikaisemman tapauksen kirjaus, jossa ½10 turkulaista tuli ryöstämään Naantalin apteekkia, mutta ryöstö estettiin Naantalin punakaartilaisten avulla. Eli silloinkin turkulaisista oli harmia.

200 punaista Kustavista Turkuun

Huhtikuun 4 pnä 1918 oli aamulla +1½ astetta.
Mutta ilmeisesti jäät olivat vahvat, kun merkinnän mukaan 200 punakaartilaista hevosineen tulivat Kustavista ja menivät Naantalin kautta Turkuun. Se oli selvä merkki, että ainakin läntinen saaristo oli menetetty.

Ja toinen tosikertomus koskee Francken hevosta Erkkiä ja Rönnholmia

Erkki oli otettu punakaartin käyttöön 3.4. Turku matkaa varten. Erkki tuotiin takaisin seuraavana päivänä sii 4.4. Dokumenttiin on kirjattu mm:ssa,

että Rönnholm pesi kärryt ja sai Tammistosta Francen tilalta satulan.

Satula ajautui punakaartin vetäytymismatkan lopuksi Hollollaan, jossa saksalaiset ottivat  Armas Rönnholmin vangiksi.
Kärryjen peseminen viittaa hyvän käytökseen lisäksi siihen, että nöyryyteen on voinut vaikuttaa myös näköpiirissä oleva kapinan lopputulos.

Nyky Naantalin alueen ainoa sotatoimi

Huhtikuun neljäntenä tapahtui todennäköisesti nykyisen Naantalin alueen ainoa sotatoimi Rymättylässä, jossa yksi saksalaissotilas sai surmansa.
Mutta siitä  enemmän myöhemmin.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!