Huhtikuun 14 päivänä

MuistomerkkijaurheilukenttC3A420180414.JPG

Naantalin reserviupseerit ja suojeluskunta piirin muistosäätiö järjestivät suojeluskunnan perustamisen 100-vuotistapahtuman Kuparivuoren urheilukentällä 14.4.2018.

Satavuotta sitten samaisena päivänä Francken kalenterimerkinnän mukaan Naantaliin tuli kymmenkunta valkokaartilaista autolla ja juhlakahvit juotiin Strandissa. Mennessään he veivät (Kalle) Salmisen, NTY:n puheenjohtajan, (Arvo) Läiken sekä Luonnonmaan Salmisen.
Muut punakaartilaiset olivat lähteneet jo 10.4 Turkuun ja edelleen Lahteen.

Mielenkiintoiseen Suojeluskunnan perustamiseen palataan myöhemmin.

Muistomerkki on vuonna 19339 pystytetty Luolalanjärven eteläpuolelleKauppilan tilalla olleen suojeluskunnan harjoitusalueen rinteeseen. Kuva on Jouko Leinon arkistosta. 

Sieltä se on jouduttu siirtämään uuden voimalaitoksen tieltä. Urheilukenttä rinnettä on perusteltu mm:ssa sillä, että urheilukenttä on alkujaan suojeluskunnan rakentama ja se on lahjoitettu kaupungille vähän ennen suojeluskuntien lakkauttamista.

Suojeluskunnat olivat puolustusvoimien ulkopuolinen,

mutta valtion tukema sotilaallinen järjestö, jonka tarkoituksena oli kouluttaa vapaaehtoisia aseelliseen maanpuolustukseen. Suojeluskuntien aatteellinen tausta oli vahvasti oikeistolainen  ja sen vuoksi järjestöä vierastettiin uudelleen perustetussa SDP:ssä. Vasta sodan vaikeina vuosina sosialidemokraatit hyväksyivät jäsentensä liittymisen suojeluskuntaan.

Naantalissakaan suojeluskunta ei hyväksynyt sosialidemokraattien toimintaa
-taisipa heidän joukoista löytyä sabotaasin tekijätkin, jotka katkaisivat sähköt nykyisen Ristirannan rinteessä vietetyn vuoden 1938 maakuntajuhlan pääesiintyjän Väinö Tannerin puheen aikana.

Ristirantaan jouduttiin siksi, että suojeluskunta ei antanut urheilukenttää sosialidemokraattien käyttöön.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!