Häpeällistä veteraanipolitiikkaa

Naantalin valtuustossa viime maananantaina tunsimme ymmärrystä Vilhelm Junnilan, ps itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi esittämää aloitetta kohtaan. Kaunis ajatus on kaupungin toimesta autaa paikallisia sotaveteraaneja.

No emme seuraa niin tarkaan mitä Eduskunnassa tehdään eikä aloitteista käydä keskutelua, joten se meni sellaisenaan ilman kommentteja jatkovalmisteluun.
Esitys joutuu kyllä erikoiseen valoon, kun juuri luin kansanedustaja Ilkka Kantolan, sd viikkoviestistä kyselytunnin asioista seuraavaa:

Joskus aihepiiri voi olla sillä tavalla herkkä, että ministeri joutuu erityisesti ponnistelemaan säilyttääkseen asiallisuutensa ja arvokkuutensa. Pahimmalta näyttää se, jos ministeri vastauksessaan suhtautuu kysyjään ja samalla eduskuntaan ylimielisesti. Vielä pahemmalta näyttää, jos ministeri menettää malttinsa ja paljastaa jotain alkukantaista mielensä syvyyksissä piilevistä asenteista.
 
Ministeri Soinilla taisi käydä näin eilisen torstain 20.10. kyselytunnilla. Sosialidemokraattien Mika Kari kysyi hallituksen päätöksestä leikata veteraanien rintamalisästä itsenäisyyden juhlavuonna 2017 ja vaati hallitusta perumaan leikkauksen. Soinilta ei tullut useammankaan kysymyksen jälkeen lupausta leikkauksen perumisesta. Myös Vihreät vaativat hallitukselta suurempaa arvostusta veteraaneille.
 
Soini menetti lopulta malttinsa ja alkoi ääneen ihmetellen kiitellä muka yllättyneenä sitä, että vihreät ja sosialidemokraatit kunnioittavat veteraaneja. Puheenvuorosta syntyi vaikutelma, että ministeri Soinille tämä on yllätys ja että hänen perusoletuksensa on, että me emme kunnioittaisi veteraaneja. Soini halusi viestittää yleisölle, että vaikka hallitus nyt leikkaa veteraanien sosiaaliturvaa, iso asia on se, että vasta nyt sosialidemokraatit ja vihreät ovat valmiita osoittamaan veteraaneille kunnioitusta.
 
En juuri koskaan menetä malttia kyselytunnilla, mutta jos olisin eilen saanut puheenvuoron, olisin kysynyt Soinilta: Arvoisa ministeri, ettekö ole tietoinen siitä, että sosialidemokraatit osallistuivat rintamalla isänmaan puolustamiseen muiden suomalaisten miesten rinnalla?

Veli Junnila ei vastaa puolueensa valtakunnalisesta päätöksenteosta eikä Timo Soinista. Ristiriita, joka hänen aloitteensa ja SOS-hallituksen linjan välillä on, ei anna hyvää kuvaa kummastakaan.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!