Hissunkissun sote

laesterC3A4Ts20161008.JPG

TS Extrassa 8.10.2016 pohditaanko onko toteutuuko  sote- maakuntamalli ja onko sen  jälkeistä kunnallista elämää?

Aloitetaan kuntien tilanteesta: Naantalinkin käyttämä konsultti-asiantuntija – numeronmurskaaja tri Eero Laesterä pelkistää jutun otsikon mukaisesti.

Hän ei ole väärässä, mutta ei oikeassakaan.
Kysymys on siitä, miten asian ymmärtää. Ideaalidemokratiassa ei ole kysymys asiantuntijuuden mittaamisesta vaan kansalaisten oikeudesta tulla kuulluksi ja vaikuttaa ja kokea kuuluvansa yhteisöön.
Tietenkään ei ole haitaksi, jos luottamushenkilöllä on asiantuntemusta. Mutta tärkeintä on luottamushenkilöllä on tervettä maalais- / kaupunkilaisjärkeä tietääkseen, mitä kanssaihmiset tarvitsevat sekä tehdäkseen arvioita ratkaisujen vaikutuksista. Arvioinnin tai hienommin analysoinnin jälkeen luottamushenkilön vastuullinen tehtävä valita ja päättää sekä tiedottaa, jotta äänestäjät voivat vertailla.
Ja taas kun vaalien aika, he voivat valita tietoisina. Näin siis soisi asioiden laidan olevan.

Mutta käytännössä ”hiekkalaatikko” usein ratkaisee eikä edes se, vaan luulo kauneimmasta tai komeimmasta hiekkalaatikon sijoittajasta.

Tähän meitä ohjaa yksilöllinen vaalitapamme, jossa valinnan arviointi sirpaloituu ja karkaa puolueiden edustamien arvojen punninnasta.

Mutta sitten itse lähtökohtaan eli Sote- maakuntamallin toteutuksen kohtaloon:

Eero Laesterä tunnustaa jotenkin luottavansa, että kyllä tämä sote-maakunta onnistuu. Samoihin päätelmiin on tullut toinen tohtori kuntaliitosguru Arto Koski lähinnä siksi, että kyllä kymmenen vuoden jälkeen pitää jotain tulla.

Tähän on sitten tultu,
että taas tärkeintä on, että jotain tulee ja taas kerran politiikan pyhät lehmät kohtaavat; maakuntamalli ja yksityistäminen tekivät poliittisen liiton.

Mutta voitaisiin sitä mennä hissunkissunkin tässäkin asiassa ihan niin kuin Tellervo Koivisto puhui sosialismiin etenemisestä. Hän ja hänen kaltaiset olivat viisaampia, kuin ne, jotka kovalla höyryllä ja huonoilla tuloksilla ajautuivat allikkoon.

Ps. Tämän kirjoituksen jälkeen puhui Liisa Hyssälä fiksusti. Hänessä yhtyy asiantuntevuus, räväkkyys ja ihmismäisyys.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!