Henkilövalinnat ja EU:n suunta

MerkelCameron20140623.JPG

  • Ensinnäkin sopimusta Junckerin vallinnasta ei ehkä synny. Euroopan vasemmisto hallitukset saattavat yrittää vaatia löysennyksiä Euroopan fiskaalisiin sääntöhin vastineeksi  Junckerin tuelle. Tämä edellytys on Merkelin vaikea niellä . Joten on pieni mahdollisuus, että valintasopu voisi voisi vielä purkaantua
  • Toiseksi olettaen, että Junckerin nimitys johtaa  brittien eristämiseen, merkitsee tämä  paljon suurempaa taistelua; kyse on Britannian paikasta Euroopassa. Pääministeri Cameron ja Liittokansleri Merkel ovat vastakkaisilla puolilla tällä viikolla. Pitkällä aikavälillä he voivat muodostaa hedelmällisen liiton. Gideon Rachman Ft
Pari päivää sitten samassa lehdessä Wolfgang Münchau kirjoitti:

  • Euroopan komission puheenjohtajuudesta käytävän taistelun takana on tärkeä keskustelu, joka ei vielä ole saanut paljoakaan huomiota – ei ainakaan Italian ja Saksan ulkopuolella. Kyse on Rooman vaatimuksesta udelleen miettiä perusteellisemmin julkisen talouden sääntöjä. Angela Merkelin järkähtämätön tiukka finanssipolitiikka kohtaa Matteo Renzin kärsimättömän vastavoiman. Istu ja nauti.
  • Pääministeri Renzi ehdottaa kolme erityisiä muutosta.
  • ·  Ensimmäinen on muodollisten fiskaalisten sääntöjen heikentäminen.
  • ·  Toinen on muuttaa finanssipoliittista – monenvälistä sopimusta, jonka ovat   allekirjoittaneet kaikki EU-maat paitsi UK, Kroatia ja Tšekki. Erityisesti halutaan muuttaa sitovaa velan vähennyssääntöä.
  • ·  Kolmas vaatimus on yhteisesti rahoitettu investointiohjelma.

Juhannuksen Euroopan yhdeksän sosialistipääministeriä ja Saksan SPD:n johtaja Sigmar Gabriel päättivät lehtitietojen mukaan tukea demokratian nimissä Jaen-Claude Junckeria mutta ehdolla, että Martin Schulz valitaan parlamentin puhemieheksi.
Nyttemmin on tihkunut tarkempaa tietoa sosialidemokraattien pyrkimyksistä ja FT:ssä kerrotaan tänään.

  • Nimiä ei ole vielä liitetty johtotehtäviin – ja ne tuskin tulevat julkisuuteen EU: n  johtajaien kokouksessa perjantaina. Veikkaus on kuitenkin, että - Tanskan sosiaalidemokraattinen pääministeri pidetään sosialistien ehdokkaana Helle Thorning-Schmidt presidentti Herman Van Rompuyn paiukalle.
  • Jos taas sosialisteille tulee Catherine Ashton ulkopolittisten johtajan paikka, on tässä yhteydessä – useimmiten mainittu Hollannin ulkoministeri Frans Timmermans tai hänen italialainen kollegansa Federica Mogherini,
  • Lähellä sopimusta ollaan Martin Schulz jatkosta Euroopan parlamentin puhemiehen virkaan kahdeksi ja puoleksi vuodeksi sekä siitä Espanjan keskustaoikeistolainen valtiovarainministeri Luis de Aron olisi euroryhmän ryhmä valtiovarainministerien seuraavaan puheenjohtajana.


Se, että EU:n parlamenttivaalien (spitzenkandidat) kärkiehdokas valitaan komissioin johtoon, kuten ennen vaaleja on luvattu, on se monien mielestä demokratian voitto. Jotkut puolestaan pitävät sitä vallankumouksena eli valta viedään kansallisilta hallituksilta. EU vaaleilla olisi paljoakaan tekemistä demokratian kanssa, väittävät skeptikot britit etunenässä. Cameron pelkää tietenkin omaa asemaansa ja lupaamansa kansanäänestystä. Mutta samoja näkemyksiä tulee maltillisemmaltakin suunnalta Ruotsista ja Suomestakin. EU-vastaisten lisäksi luulen Erkki Tuomiojan kuuluvan joukkoon, enkä Mahdottoman pidä, että Kokoomuksestakin hengenheimolaisia löytyy.

Oma lukunsa on uusi pääministerimme Alexander Stubb, joka henkilökohtaisista syistä johtuen voi olla ymmärtäväinenkin tälle näkemykselle tai sitten ei riippuen siitä, miten Jyrki Kataisen käy.

Raadollisesti ajatellen voitosta voittoon kulkeva Stubb voi haaveilla jo huippupaikka EU:ssa. Sellaiseen on vaikea päästä, jos Katainen oli sellaisen haltijana. Seuraava paikka ei helpolla tipahda Suomen kohdalle.
Jo yllä kerrotut spekulaatiot toteutuvat suurin piirtein kuvatulla tavalla, voi Kataiselle olla vaikea löytää huippu paikkaa. Sukupuolella ja maaryhmällä on merkitystä; komission puheenjohtaja, parlamentin puhemies, euroalueen johtaja ovat kaavailun mukaan miehiä ja jos presidentti olisi tanskalainen nainen, niin avoimella ulkopolittisen johtajan paikalle olisi vaikea saada suomalaista miestä ennen etelän naista.

Herman Van Rompuy viime töikseen on halunnut lievittää federalismin pelkoja kirjoittamalla agendaa seuraavalla toimikaudelle "Unionin on toimittava vain silloin , kun saavutamme yhdessä enemmän kuin yksittäisten maiden toimesta voidaan saavuttaa," lukee luonnoksessa. "Olisi hyvä Näytä itsehillintää käyttää toimivaltaansa silloin, kun jäsenvaltiot paremmin saavuttavat samat tavoitteet”.

Tuskinpa konsepti on yllä kirjoitetun mukainen. Mutta lopuksia, kun entisen alokkaan tapaan everstin murheita ei kannata ottaa, niin parasta on vain todeta Koivistoa muaellen, että kyllä kaikella on tapana järjestyä.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!