Fortum ja Ekokem ???

FortumEkokem20160513.JPG

Ekokemin menoa seuratessa suru tuppaa tulemaan puseroon. Nostalgiaa varmasti on tunnelman taustalla, mutta näen myös ihan asiallisia periaatteellisia ongelmia.

Olin silloin, kun se vaikeinta oli ja silloin, ja kun siihen hommaan ei ketään mutta saatu, EKOKEMin hallintoneuvoston puheenjohtajana. Yhtiö perustettiin suojelemaan Suomen luontoa ja hoitamaan vaikeasti käsiteltävät ongelmajätteet. Sellaista laitosnaapuria haluttiin silloin 37 vuotta sitten vielä vähemmän kuin mamuja nyt. laitoksella oli suojelusenkeli nimeltään laivuri Ojaranta, jonka tynnyreiden pintaan nousun myötä Hesari muutti linjansa ja laitos saatiin pystyyn Riihimäelle.

Laitosta on kehitetty ja ympäristön vahinkoja on onnistuttu torjumaan uusia ympäristörasituksia aiheuttamatta. Teollisuus ja kunnat olivat talkoissa kolmanneksi osuudella mukana. Se oli sellaista konsensushenkistä asioiden hoitoa. Suomen Ongelmajäte Oy:n nimi muutettiin Ekokemiksi, lopullinen muotoilu on käsialaani, sillä yksikielinen Ekokemia ei ruotsinkielisille sopinut. Laitoksesta kasvoi yhtiö.

Ekokem on ollut aktiivinen ja toimelias. Yhtiön johdossa ovat olleet uratietoiset johtajat ja suuruuden tavoittelu on kaukaa katsottuna ollut tavoitteena. Ja kyllä pörssiyhtiö on tietenkin jokaisen itseään kunnioittava johtajan tavoite sinänsä ja palkitsemisjärjestelmät aivan erityisesti. 

Köyhät / ahneet omistajat tarvitsevat rahaa. Aika taitaa olla siihen suopea. Varma osinkotulo ei vaihtoehtona kiinnosta yhtä paljon kuin kvartaaliin sattunut voitto. Lisäksi omistajat voivat muut murinat vaientaa tolkuttamalla, että täten siirretään riskejä –niitähän likaisissa hommissa riittää. 

Valtiolla on lisäksi krooninen rahapula ja myynti-innostuksessa ei välttämättä ajattele seurauksia sen enempää. Muutkin omistajat niin kunnat, vakuutusyhtiöt  kuin teollisuuskin tekee helppoa rahaa mielellään.
Alussa oli idealismia. Yhtiön alkuaikoina mietimme, että Ekokem on palvelulaitos, jonka tärkein tehtävä on huolehtia ympäristöstä siten, että kaikkien kannattaa tuoda vaikeat jätteet oikeaan paikkaan. Tämä tavoite voi toteutua sellaisella kohtuullisella hinnoittelulla, joka ei houkuttelu ympäristö rikkomuksiin.  Pörssiyhtiön toimintalogiikkaa ei välttämättä toimi tällä tavalla ja siksi asia askarruttaa.

Kun Kauppalehti kertoo, että yhtiö oltaisiin myymässä Fortumille, niin se ensin yllättää ja sitten ihmetyttää. Rahaa Fortumilla on ja se on valtion määräysvallassa. Mutta oikeampi osoite, jos tällä linjalla halutaan toimia,  olisi Neste, joka on vanhastaan Ekokenmin suurehko omistaja  ja jonka toimiala on lähempänä Ekokemiä.

Mutta, jos hakemalla hakee ja kun lukkarinrakkautta on Fortumiakin kohtaa, niin löytyy sieltä kiertotalouden ihmesana molemmista strategioista. Ja vesisateet sulattava sähkömarkkinoita, niin voihan sitä yrittää tehdä voittoa sijoittajanakin, sillä varsinaisia synergioita löytyy vähän.

Jätebusiness on laajentuva ala ja siellä on kilpailijoita ja sellaisia kilpailijoita, jotka voivat olla kiinnostuneita ostamaan Ekokemin. Näin valtio ei joudu jobbariksi ja saa homman hoidettua. Fortum taitaa olla valtion välikappale. Niinpä pelkäänkin, että lyhtynäköinen finanssi-intressi johtaa tätä prosessia. Näkymä on pelottava ja sillä taitaa olla Sipilän ja Heliövaaran  Janus-kasvot.

Ps. Tuolla pihan kiertotalous osaston kompostilla mieleeni tuli, että pitäisi kai huomata, että Ekokem on melkoinen polttolaitoksilla  pelaaja. Ja sähkön hintakaan ei ole niin merkittävä, kun on lämmöllä lähimarkkinat ja polttoaineen hintakin on negatiivinen.
Näkökulmani yllä on siis hieman entisaikainen eli ehkä sittenkin synergiaa löytyy Fortumin suunnalta enemmän kuin Nesteeltä päin. mr

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!