Federaation peikko nostettiin pöydälle. Hollanti hylkäsi populismin

Germanys+net+investment++.JPG

Jose’ Manuel Barossa puhuu rohkeasti kasallisvaltioiden federaatiosta. Kun puolestaan Olli Rehn välttelee kiellettyjä ilmaisuja. Politiikassa se vain kalskahtaa kamalalta. Peloteltu sillä on eikä kukaan huomaa, kun todellinen päätösvalta on karannut kauas ihan ilman ”avoimuutta ja julkisuutta”. Markkinat määräävät, sitä pidetään luonnon lakina. Ja ne jotka yrittävät löytää keinoja Esimerkiksi EU:n avulla saada kansalaisten ääni vähän kuulumaan, tulevat haukutuiksi ties miksi populistisessa ryöpytyksessä. kansallisuusmileisyys senkin kasvaa ja siihen itä liittyy vaaroja, kuten historia on opetaanut.

 Pankkiunionia  Erkki Liikanen pitää merkittävänä askeleena kriisin hallinnassa Sixten Korkman arvio vaikutukset riittämättömiksi. Raimo Sailas on huolissaan budjettivallan puolesta ja muistelee, että 1990 luvun lama nyt ehdotetuilla säännöillä olisi ollut vielä hirveämpää. Hän haluaa, että keskusteltaisiin kunnolla valinnoista, joita ollaan tekemässä. Demokraatti sieltä unilukkarin sisältä löytyy.
 Nordea ei halua maksaa muiden laskuja. Se on sellaista tyhmää ylpeyttä, joka on pankkiväelle ja varsinkin pankin hallituksen puheenjohtajalle tyypillistä.

Saksan perustuslakituomioistuin on puhunut. Päätös oli ennakoitu niin kutsuttu ainoa mahdollinen. Saksa on tietenkin ratkaisijan roolissa niin monessa kohdassa ja suhteessa. Saksasta puheen olleen tulee mieleen vanha arvosalomainen kysymys, voiko koko kansaa pettää koko ajan. Ja vähän siltä näyttää, jos on uskominen Gavyn  Daviesiä, joka  näkee FT:ssä , että Angela Merkel uskoo löytäneensä oikean strategian voittaa seuraavat vaalit. Strategian palaset loksahtavat paikoilleen kun Perustuslakituomioistuin on hyväksynyt EVM (Euroopan Vakaus Mekanismin) perustuslain mukaisena.  Samaan aikaan Merkel on antanut tukensa EKP:n päätöksille rahoittaa kriisimaita rajoittamattomasti Bundespankin vastustuksesta huolimatta. Eli käytännössä hän on sallinut EKP:n kautta sen mitä EVM:n perustamisen yhteydessä hän Saksa ja myös Suomi  vastusti. 
Taktiikka näyttää siten purevan ainakin Daviesin mielestä tuomioistuimen lisäksi äänestäjiin. Ja mikä parasta tällä tavalla ei pelkästään pelasteta euroaluetta vaan ennen kaikkea saksalaiset kehuu liittopäivillä Angela Merkel yksilöimättä tarkoittavansa   vaikeuksissa olevia etelän maihin sijoittaneita yksityiset tahoja. Davies on pannut muuten merkille, ettei saksalaisten omaa intressiä ei ole käytetty perusteluna politiikalle, vaan koko ajan on puhuttu toivottomien eteläisten maiden kuriin panemisesta. Ei siten ihan rehellistä. Mutta näin ollen Davies vakuutta ettei Saksa ainakaan ennen vaaleja tule vetämään mattoa euroalueen alta. Arvio tuntuu uskottavalta, se perustuu sittenkin omaan etuun.

Hollannissa tapahtui toivottu ihme. populismi ei en'' purrut ja vastoin odotuksia sosiaalidemokratia eteni ja nyt Hollanti on vakaasti taas paikoillaan. Toivotaan, että liberaalit ja työväenpuolue löytävät yhteisen linja. Eurooppa tarvitsee viisasta vakautta

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!