Eurooppalaiset on pelastettava

2Merkel+union+20121113.JPG

Euroopassa 23 maassa osoitettiin mieltä ammattiyhdistysten johdolla  liiallista julkisen taloudenkiristämistä (No austerity)  ja työttömyyden kasvua vastaan.

Mielenosoituksissa käytettiin koviakin otteita, kuten uutiskuvat kertovat. Muta kovat ovat luvutkin 26 miljoona työtöntä, nuorisotyöttömyys yli 50 prosenttia Espanjassa. Projektin kulusta on tehty humoristinen, mutta niin todenmukainen kuvaus, joka lienee useimmille tuttu: Se alkaa suuresta innostuksesta ja päättyy suureen kaaokseen ja lopuksi on sitten syyttömien tuomitsemin ja syyllisten palkitseminen. Syylliset siis pääosin yksityisiä rahoituspäätöksiä tehneet ja kuplia rakentaneet ovat siirtäneet rahansa turvaan ja veronmaksajat ovat rientäneet apuun ja kansa erityisesti köyhät ja nuoret syyttömät on tuomittu.
Mekin täällä kuulun AAA- kerholaiset tai kuten Paavo Lipponen ilmaisi Ei-Ei-Ei porukka huutelemme hävyttömyyksiä ja kieltäydymme kokonaisuuksia ymmärtämistä. Joskus tulee mieleen, että josko sittenkin Ison kirjan viisaus siitä, että se joka itsensä ylentää se alennetaan. Solidaarisuus on käsitteenä heitetty roskakoppaan ja  nyt puolustetaan meidän perusteltuja oikeuksia.
Suomi vaatii tiukkuutta EU:n budjettiin ja samaan hengenvetoon pitää huolehtia maatalouden ja Itä- ja Pohjois-Suomen aluetuesta.

Mitä sitten tulee tuohon suureen kysymykseen, joka odottaa eli miten eurokriisi ratkaistaan. erilaisia perusteltuja ehdotuksia sataa. Kun EMU muodostettiin, oli Saksa valmis siihen, että sen osuus, vaikka sillä oli jo silloin vahvin talous, jäi sen vaikutusvalta muiden mukana olevien maiden kanssa lähes yhtä suureksi. Kysymys oli Saksojen yhdistämisen hinnasta. Mutta se on nyt saatu eikä siitä haluta enää maksaa. EKP:n neuvostossa on mies ja ääni perusta, vaikka kansantalouksilla on valtavia eroja,  verratkaamme  vaikkapa Suomea ja Saksaa.
On ehdotettu FT:ssä kuten kuvasta näkyy, että ehkä olisi aika antaa Saksalle enemmän valtaa. Ehkä se siten olisi valmis tukemaan eurokansalaisia, jos se voisi olla varma, että toimitaan sääntöjen mukaisesti. Niin ja Suomikin uskaltaisi miettiä asioita laajemmalta kannalta.

No nämä ovat niitä institutionaalisia asioita, jotka ovat vaikeita. Mission Impossible -  mahdottomia.  Mutta on vaikea uskoa, että tämä nykyasetelma olisi kestävä. Ja vahingot ovat sitten suuria ja ehkä korvaamattomia.
Sixten Korkman toisti kirjassaan yhden vanhan viisauden, että Euroopan unioni on kehno Rakennelma, mutta ellei sitä olisi, pitäisi se heti perustaa.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!