Euroopan sairas mies ja Beppe Grillo

Italian tilanne on päällä. Mutta mikään yllätys tämä ei ole. EMU suunniteltaessa kiinnittyi huomio Italian huippukorkeaan valtion velkaan, mutta EU:n perustajajäsen sai armon oikeudesta.
Italia on ollut Euroopan sairas mies kansainvälisessä talousslangissa vuodesta 2005, jolloin Economist arvioi tilanteen hankalaksi -mahdottomaksi. Silloin pääministeri Silvio Berlusconi oli jo näyttänyt mihin pystyy taloudessa – omat ja hengenheimolaisten edut verorikosarmahduksineen menivät yleisen hyvän ohi. Medianhallinnalla hän voitti vielä keskusta-vasemmiston ehdokkaan entisen EU komission puheenjohtajan Romano Prodin. Tilanne hetkeksi rauhoittui talouden kovien kasvulukujen ja pankkien leväperäisyyden ansiosta. Finanssikriisi ja euroaluueen ongelmat nostivat tämän Euroopan neljänneksi suurimman kansantalouden ensin tarkkailuun ja sitten ongelmamaiden joukkoon.

Italia itsessään on tavallaan Eurooppa pienoiskoossa. kansatulo jakautuu epätasaisesti maassa pohjoisessa on alueita, joissa ylitetään alue BKT 35.000 €/asukas, kun saappaan kärjessä on tyytyminen 16.000 €/asukastasoon.


Beppe Grillo

”Mihin onkaan maailma mennyt, kun koomikko puolustaa farmareita pankkien väärinkäytöksiä vastaan”, puhui vapahtajaksi nostettu nyt 64-vuotias Beppe Grillo  Sisilian maanviljelijöille. Sisilian paikallisvaaleissa Viiden tähden puolueesta tuli suurin ja niinpä hän sanoi, että Italian valloitus alkaa Sisiliasta. Ja niin kävi. Mutta kyllä häntä kuunnellaan paremmin menevilläkin alueilla ja retoriikka uppoaa:

Bolognassa kansa V-päivänä huusi “Vaffanculo! alapään herjauksia kun Beppe Grillo näytti 24 parlamentissa työskentelevän tuomion saaneiden nimet valkokankaalle.

Guy Dinmore, Roomassa asuva kirjeenvaihtaja, jota yllä on lainattu, kirjoittaa  koomikosta, joka pilkkaa muita esimerkiksi sosialisteja kertomalla, että italialainen sosialisti ihmetteli, että kun Kiinassa kaikki ovat sosialisteja, niin keneltä ne varastavat.

Italian politiikan ratkaisija on kuolemanvakava koomikko ja viiden tähden puolueen johtaja, joka ei suostu kompromisseihin.
Hän sanoo, että kuolemme, jos meistä tulee puolue.Ennen vaaleja esitettyyn kysymykseen, mitä hän tekee, jos voittaa vaalit, vastaa hän ensin, että ”täytyisi mennä hallitukseen”, mutta lisää kuitenkin: ”En tiedä.”

Menneitä muistellessa ja jälkeenpäin esityksiä seuratessa tulee mieleen, ettei näitä menneiden aikojen suurmiehiä täysin vakavasti otettu Benito Mussolini ja Adolf Hitler olivat pitkään vitsejä. Mutta he ottivat itsensä vakavasti ja lopputulos oli hurja ja kurja. Miten tämä Italian vakava koomikko toimii, siitä ei ole varmuutta; toistaiseksi hän pitää itseään ilmeisesti vitsinä, erittäin hyvänä vitsinä. Mutta vitsit ovat vähissä, jos poliittinen järjestelmä halvaantuu. Sen jälkeen sattumalla on liikaa sananvaltaa.

Monelle varmaan tulee mieleen verrata Beppe Grilloa Timo Soiniin. Grillo en tunne, mutta Soinia jonkin verran: Jotain päinvastaista heissä on: Timo Soini on poliitikko, joka pyrkii käyttämään koomikon keinoja ja Grillo mieluummin päin vastoin.


TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!