Euroopan, Suomen ja kansan etu

KuninkaallisetMerkeljaDraghi20150119.JPG

Angela Merkel ja Marion Draghi ovat, kuten FT:n  kuvasta näkyy,  tämän päivän kuninkaita, joiden liikeitä seurataan. Nyt näyttää valitsevana käsitys, että liittokanslerin suora tuki puuttuu EKP:n pääjohtajalta. Tähän tultu siksi, että tilanne ei ole niin paha eli riski Euroaleen hajoamiseen on pienehkö eli helpompi kuin runsaat kaksi vuotta sitten. Silloin Angela Merkel tuki Marion Draghia, kun hän pelasti euroalueen lausumalla - vaikka ei onneksi viimeiset - kuuluisat sanat whatever it takes (kaikki vaadittava tehdään euron pelastamiseksi).

Yleinen veikkaus on, että Draghi joutuu taipumaan Bundespankin vaatimuksiin rajoittaa (QE) määrällisissä helpotuksia siis setelirahoitusta koskemaan suoraan valtion velkakirjoja. Saksalaiset nimittäin vaativat, että näiden riskit pitää siirtää kansallisille keskuspankeille ja että EKP:n ostot on rajoitettava lyhytaikaisiin lainoihin.

Taustalla on voimapolitiikka, taustalla on kansalaisten mielenliikkeet jopa vanhat muistot ”tarinat” inflaation kauhuista 1920-luvulle asti. Vaikka joku vitsaileekin, että ei inflaatio vaan sitä seurannut deflaatio nosti Hitlerin valtaa, niin niitä juttuja ei kuunnelle. Monet ovat sitä mieltä, että jos Saksa olisi nykytilassa demarinsa kanssa, se toteuttaisi politiikka, jota se vastustaa EKP:n tekemänä. Mutta nyt on nyt, ja taas kerran tehdään niin vähän kuin mahdollista.

Saksa epäilee, ettei EKP:n toimilla saavuteta toivottuja tuloksia. Ja nyt se toimillaan näyttäa sen todeksi; liian vaatimattoman ja rajoitetun keskuspankin toimenpiteen aiheuttamaa markkinoiden pettymystä pelätään.

Kun deflaatio on totista totta, työttömyys huipussaan ja kasvu kateissa,  niin tiedossa on kova keskuspankin neuvoston torstaikokous. Nyt kysytään 19 jäsenmaan edustajilta itsenäisyyttä ja rohkeutta. Voisi ajatella, että ei Saksallekaan ihan helppoa ole olla yksin vastaan muiden perusteltuja kantoja; siihenkin liittyy historian tarinoita.

Me panemme toivomme siihen, että Erkki Liikanen puolestaan, vaikutusvaltaisena jäsenenä, uskaltaa olla hieman toisenlainen suomalainen, kuin tyhmän ylpeä Alex Stubb  tai populistinen  Timo Soini.

Rikkaat ja köyhät

Kehittyvissä maissa on saatu aikaan köyhyyden vähenemistä. Kuitenkin maailmassa elää vielä yli miljardi ihmistä köyhyysrajan 1.25 $ / päivä alapuolella. Sen sijaan rikkaat pärjäävät. Grafiikka kertoo, että varallisuuden keskittyminen on taas kiihtynyt finanssikriisin seurauksena. Ennusteen mukaan ihan kohta vuonna 2016 rikkain prosentti omistaa enemmän kuin kaikki muut yhteensä.


Tuohon rikkaimman 37 miljoonan joukkoon pääse, jos on varalisuutta enemmän 800.000 $. Rikkaimman ryhmän mediaani varakkuus on 2,7 M$.
Näitä tietoja tarjoilee hyväntekeväisyysjärjestö Oxfam Davosin huippuporukoille tänä vuonna.

Christine Lagarde, IMF toimitusjohtaja, kehotti viime viikolla uudistamaan taloutensa kasvun aikaansaamiseksi  sanoen: "Vielä yli kuusi vuotta suuren lama alun jälkeen liian monet ihmiset eivät edelleen tunne saaneensa osaansa elpymisestä.

Tällaiset huolet kaikuvat läpi  Euroopan, jossa työttömyysaste on pysynyt sitkeästi korkeana yli 11 prosentissa ja globaalin taloudessa valopilkkumaassa Yhdysvalloissa, jossa talouskasvu ei ole vielä auttanut keskituloiset perheet elintason paranemiseen.


TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!