EU ja öljy

Ft:ssä ennustetaan tai vastataan mm:ssa  kahteen  kysymykseen seuraavasti:


Tekevätkö  EU-kriittiset puolueet hyvän tuloksen Euroopan parlamentin vaaleissa?

Epäilemättä. Euroopan parlamentin vaalit, jotka järjestetään toukokuussa, tarjoavat täydelliset olosuhteet äärioikeistolle, äärivasemmistolle ja muille anti-EU ryhmille dramaattisen menestysmahdollisuuden: Heikko talous, korkea työttömyys, pettymystä EU:hun ja vallassa oleviin puolueisiin sekä alhainen äänestysprosentti ja suhteellinen  vaalitapa varmistavat , että poliittisen kentän reunoilla olevat kaappaavat yli 25 prosenttia parlamentin paikoista. On syytä seurata erityisesti National Frontia Ranskassa, Yhdistyneen kuningaskunnan itsenäisyyspuoluetta Britanniassa, Syriza Kreikassa ja Alankomaiden vapauspuoluetta – jotka kaikki voivat nousta huipulle maissaan. Tulokset tulee olemaan traumaattinen valtavirran eurooppalaisille puolueiden koko mantereella. Itse Euroopan parlamentissa konservatiivien ja sosialistien joutuvat yhdessä muodostamaan poliittisessa keskustassa ryhmittymä, joka säilyttää pro-EU enemmistö.
Gideon Rachman


Laskeeko öljynhinta alle 100 dollaria tynnyriltä?

Tarjonnan kasvu ja maltilliset palkankorotukset kysyntä alentaa hintoja. Se on yksimielinen näkemys kansainvälisillä öljymarkkinoilla vuonna 2014. Mutta se tulee muuttumaan? Ali al-Naimi, Saudi-Arabian öljyä ministeri, vaikka ei ole aivan puolueeton tarkkailija, katsoo, että "markkinoilla on paras mahdollinen tilanne on". Huolimatta siitä, että puhuvat nousevasta tarjonnasta ja liuske öljyn vallankumouksesta, on kuitenkin hyvä mahdollisuus, että Brent öljyn vertailuarvo, on keskimäärin yli 100 dollaria tynnyriltä ensi vuonna - kuten se ollut joka vuotena vuodesta 2011. Yksi syy on kysyntä. Yhdysvaltain kulutuksen vahva nousu on käynnissä, mutta myös Eurooppa alkaa toipua. paitsi Euroopassa myös takaisin. Energia-asiantuntijat arvioivat kehittyvien markkinoiden kysynnän kasvun olevan 1,5 miljoonalla tynnyrillä päivässä (Mb/d) ensi vuonna, jos (ja valuuttapolitiikka kestä kapeneva Fed:n tiukennuksia.. Tässä yhteydessä useimmat analyytikot odottavat tarjonnan kasvavan 1,2 M b/d . On nimittäin hyvin mahdollista, että tarjonta Irakissa, Libyassa ja Nigeria lisääntyminen vaikutta Brentin hintaan. Ja vaikka Lännen ja Iranin suhteet ovat parantuneet, islamilainen tasavalta ei voi viedä enempää kuin 1 M b/d.
Toisaalta epävakaus Lähi-idässä viittaa siihen, että hintojen nousun riskit ovat suuremmat kuin merkittävä hinnan lasku.
Neil Hume


TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!