Ep vaalit ja kuntien pääomavero

Aamu lehdissä olleet pari kirjoitusta aikaansaivat seuraavat kommentit, jotka ole lähettänyt johtavien lehtiemme johtaville toimittajille.

Kirsi Turkille
Voi olla, että olen sokea tai likinäköinen, mutta oletko miettinyt asiaa tältä kannalta:
Kirjoita ansiokkaan kolumnisi lopussa:

"Näköpiirissä on, että vaalien teemat ovat Suomessa hyvin kotikutoisia kunta- ja soteasioita höystettynä EU:n erikoisuuksilla. EU-kriitikot herkuttelevat sillä, että unioni puuttuu kansalaisten imurointiin kieltämällä tehokkaat imurit tai pakottaa pyykinpesukoneisiin 20 asteen pesuohjelman. Kärkiehdokkailla ei keskustelua tärkeämmille raiteille saada." KIRSI TURKKI TS 9.11.2013

Kirsi Turkki olet  oikeassa väittäessäsi, ettei tempuilla eikä kärkiehdokkaille eikä kotimaiset asiat kieltämällä Euroopan parlamentin vaaleja saada tärkeimmille raiteille.
Mutta jokainen asiasta huolestunut voisi omalta osaltaan kääntää vaihdetta. Esimerkiksi te kokeneet ja arvostetut toimittajat voisitte jättää kirjoituksissanne , ellette asian taustaa  selvitä,  herkulliset yksityiskohdat kuten pyykkienpesuohjelmat ja tehokkaat imurit  pois vakavasti tarkoitetuista jutuistaan.

Helsingin Sanomat nosti pääkirjoitukseensa kunnallisen pääomaverokysymyksen. Lähetin seuraavan vastaväitteen pääkirjoituksista vastaavien toimittajien esimiehelle Matti Kalliokoskelle:

Vastaväite pääkirjoitukseen Kunnatkin haluavat veroa pääomatulosta.

Kysymys ei verokikkailun kuriin panemisesta. Emme tarvitse uutta verontasausjärjestelmää; meillä on sellainen.
Kysymys on perustuslain kahden keskeisen kohdan vastaisuudesta: Tilanne rikkoo kansalaisten yhdenvertaisen kohtelun vaatimusta ja kuntalaisten itsehallinnon keskeistä oikeutta kerätä kuntalaisilta veroa kunnan tehtävien suorittamista varten.
Nykyinen pääomatuloisen kuntalaisen verovapaus on yksinkertaisesti perustuslain vastaista eikä kyse ole tarkoituksenmukaisuusharkinnasta vielä vähemmän kyse on puheenjohtajakisan pelivälineestä.
Mikko Rönnholm, entinen kansanedustaja, sd

Ps. Olen aiheesta pitänyt meteliä kymmenen vuoden aikana kaikissa tilaisuuksissa, joihin olen puolueessa ja kunnallisasioista valtuuston puheenjohtajana  voinut osallistua.
Kuuroille korville on mennyt. Jutta Urpilaisen eettisen markkinatalouden lanseerauksen yhteydessä olen kirjoittanut, että on turha puhua kansainvälisistä veroparatiiseista tilanteessa, jossa Suomessa pääomatuloisilla on kunnallinen veroparatiisi. Mutta vaikka ministeri onkin viraston päällikkö, niin tosiasiassa superministeriön kovatasoiset virkamiehet jyräävät tässäkin asiassa. He  haluavat pitää päätösvallan mahdollisimman kaukana yksinkertaisesta kansasta. Ensisijaisesti kyse on vallasta ja vallan käytöstä ja näytöstä. Pääomaverovelvollisten maasta paolla perustellaan taas kerran sitä, että päätös on tehtävä siellä, missä ymmärretään eikä siellä missä kansalaisten oikeudenmukaisuus voisi häiritä pääoman vapaata liikettä.

sma 

  • Toimittajat ovat herkkää väkeä ja aika usein on niin, kuten eräs edesmennyt ystäväni opasti: Olet ihan oikeassa, mutta huomaatko, että hän ei halua kuulla sitä.
  • Joskus on myös niin, että toimittajilla ja lehdillä on oma agendansa, omistajansa ja ideansa. Niiden vastaisia juttuja on vaikea saada esille.
  • Sitten on myös niin, että jotkut henkilöt ovat tasa-arvoisempia kuin toiset ja niinkin on, että asiat ovat toisarvoisia henkilön rinnalla.
  • Ja sekin on mahdollista, että itse yksinkertaisesta ei ole ymmärtänyt asiaa, jota esille haluaa.
  • Varmaa on, että mitään ei saa, jollei yritä. Sillä hengellä nämä kommentit.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!