Eläke

Eläkeratkaisu siirtyy. Jyri Häkämies tiivisti ongelman: EK:ta kiinnostaa eläkemaksu SAK:ta eläkkeen suuruus.
Akava taas haluaa, että eläkettä kertyy enemmän loppuvaiheessa – sinnehän paremmin ansaitsevat pääsevät varmemmin kuin raskaan työn tekijät.
Kysymys on muodollisesti vuoden 2025 jälkeisestä eläkkeen määräytymisperusteista. EK ja - huomaa valtionvarainministeriö - haluaisivat mekaanisen elinikäodotteen mukaisen eläkkeen. Ay-liike ei haluaisi ennalta sitoa liikaa käsiä ja erityisesti haluaa, että työntekijöillä on sanansa sanottavana; tarkoitta, ettei luovuta työmarkkinoiden osuudesta.
Nykyisessä ilmapiirissä näyttää siltä, että työnantajat uskovat tulevaisuuden olevan nykynäkymien mukaiseen porvareiden hallitusvaltaan. Häkämiehen putikissa kannattaisi harkita asiaa kahteen kertaan.

Asiassa kannattaisi myös avoimesti lukea OECD:n raporttia, joka kyseenalaista palkka-alen mallin. Palkkojen lasku ja tietenkin eläkkeidenkin vähentää kysyntää ja pahentaa työttömyyttä.
  Lauri Lylyllä on oikeaa otetta: Hän muistuttaa, että kysymyksenä suuri ei ole 65 vuotta vaan se, että mihin asti jaksetaan ja mitä maksetaan ja kuka maksaa.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!