Ei sittenkään hylätä talouskasvua ja globalisaatiota

WolfkriisinjC3A4lkeen20140128.JPG

Martin Wolf pohtii keinoja tukea orastavaa elpymistä. Hän päättyy omissa arvioissaan seuraavaan lopputoteamukseen vastatessaan esittämäänsä kysymykseen: Mitä sitten on tehtävissä?

 • Elpymisen ravitseminen ja  uudistusten tukeminen  on vastaus.
  Yhdysvalloissa tämä tarkoittaa typerästä  velkakatto  jahnaamisesta luopumista. Euroalueella se tarkoittaa päättäväistä kysynnän kasvattamista ja inflaation nostamista vähintään kahden prosentin tavoitetasoon.
  Japanissa se tarkoittaa samaa asiaa, vaikka keskuspankki näyttääkin  päättäväisesti  tavoittelevan sovittua tavoitetta.
  Nousevienn talouden maissa se tarkoittaa radikaalien uudistusten jatkamista  erityisesti Kiinassa, Brasiliassa ja Intiassa.
  Ja ennen muuta sitä, että geopoliittiset  katastrofit, kuten Kiina ja Japani välinen, pitää välttää.
  Yhteistyö  ja  hyvä tietojen vaihto pitäisi olla tämän päivän henki  .
 • Kriisistä irtaantumisen  mahdollisuudet näyttävät entistä paremmilta. Tähän pitäisi tarttua.
Mutta ei kasvukaan ole ratkaisu kaikkeen, vai onko? Tätä pohtii Gideon Rachman

 • Tavanomainen viisaus kertoo, että globalisaatiolääkkeellä on ollut epämiellyttäviä sivuvaikeuksia. Vaikka sen avulla on aikaan saatu yleistä kasvua ja selvää edistystä, niin palkkakehityksen pysähtyneisyys ja kasvavan eriarvoisuus lännessä ovat huolen aiheita. Tämän seurauksena eurooppalaiset poliitikot pelkäävät nationalismin suosion kasvavav äärioikeistossa ja/tai  radikaalin vasemmiston nousua.
  Amerikkalaiset ovat yhä enemmän huolissaan kuilun kasvamisesta rikkaimpien 1 prosentin ja muiden välillä ja loput murehtivat Persianlahden konfliktin laajenemisen poliittisista seurauksista.
 • On helppoa pilkata globaalia rahavaltaa – kiukutella sodasta ja eriarvoisuuden kasvusta hienoja viinejä maisteltaessa turvallisten ja komeiden Sveitsin vuorten kupeessa. Muutta ainakin vielä maailman pankkiirit ja liikemiehet ovat suurelta osin immuuneja muukalaisvihan ja nationalismin viruksille. Heidän epävirallinen iskulause on "teemme rahaa, emme sotaa". Siksi he kohtelevat ulkomaalaisia enemmän potentiaalisina asiakkaina kuin potentiaalisina vihollisina.
 • Tässä mielessä ajatus siitä, että kapitalismi ja globalisaatio ovat parhaita vastalääkkeitä poliittisen konfliktin hoitoon, on puutteistaan huolimatta säilyttänyt vetovoimansa. Vaikka vanha talouslääkitys on menettänyt poliittisen konfliktien hoidossa osan painoarvostaan, on se edelleen paras käytettävissä oleva.
  Gideon Rachman FT:ssä

Eriarvoisuus on ollut, kuten edellisestä kommentista pystyi päättelemään, vahavasti esilla Davosissa.
Ja onhan siihen aihetta, kuten viimeeksi  Barak Obaman totesi liittovaltion tila puheessaankin, josta on kirjoitettu mm:ssa seuraavaa.

 • Vähimmäispalkka nivoutuu yhteen Obaman toisen kauden pääteeman eli kampanjan vähentää kasvavaa eriarvoisuutta Yhdysvalloissa.  Puhe sinänsä keskittyi enemmän mahdollisuuksien luomiseen kuin rikkaiden ja köyhien välisen kuilun käsittelyyn.
 • "Liittovaltion minimipalkka on 20 % pienempi kuin se oli, kun Ronald Reagan oli ensimmäisellä kaudella. [Nostaminen Vähimmäispalkan nostaminen $10.10 (7,5 €) auttaa perheitä ja sitä kautta se antaa yritysten asiakkaille enemmän rahaa kuluttaa.
 • Neljän vuoden talouskasvun jälkeen yritysten voitot ja pörssikurssit ovat huipussa. Mutta keskipalkat ovat tuskin säilyttänyt arvonsa. Eriarvoisuus on syventynyt. Urakehitys on pysähtynyt. Näin kerrottiin puheen sisällöstä FT:ssä
Ihmiset Saksassa ovat tyytyväisempiä olosuhteisiinsa, kuin koskaan muurin kaatumisen jälkeen, kertoi tänään Angela Merkel Bundestagille esitelleessään suuren koaliition suunnitelmia. Ja Saksassakin nostettiin minimipalkka 8,5 euroon.

Siis yleisesti voi todeta, että edellytykisä nousulle on olemassa, mutta eriarvoisuus on uhka.


Sitä uhkaa voidaan taloudellisesti hoitaa paremmin kasvun olosuhteissa. Ja se taas tarkoittaa, että rikkaammilta pitää ottaa.  Ja jotta siitä ei seuraisi vääristymiä, pitäisi linjausten olla harmonisoituja. Siksi tarvitaan yhteistoimintaa EU:ssa ja laajemminkin. Ja Suomessa se tarkoittaa kunnallista pääomaveroa. Mot

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!