Ei parempaa mennyttä vaan parempaa tulevaisuutta

408a5b4ab04f11e88d146f049d06439c.jpg

Miksi niin vähän on muuttunut 2008 finanssiromahduksen jälkeen.

Tämä on otsikko Martin Wolfin FT 4.9.2018 kirjoituksessa, jossa hän vertaa maailaman sotien jälkeisiä asetelmia: Ensimmäisen maailman  sodan  jälkeen haluttiin palata ennen sotaa 1914 vallinneseen hyvään aikaan, mutta toisen maailman sodan jälkeen ei mennyttä 1930-lukua  kaivattu.
Nyt pohditaan samaa kysymystä mitä 2008 alkaneen finanssiriisin jälkeen on tehty.
Pohjaksi Martin Wolf viittaa velkaantumiskäyrän muutoksen; finanssilaitosten velka on siirtynyt julkiseksi.

Yritettäänkö palata 2008 edeltäneeseen aikaan tekemättä kriisin antaman opetuksen vaatimia muutoksia ja se suuri kysymys , jonka hän heittää: Miten seuraavasta kriisitä selvittäisiin? Varsinkin, kun edellisen kriisisn pitkä varjo näkyy kaikkialla. Erityisesti vaikeuksissa olevien maiden (esim Italia) elpyminen on ollut vaivalloista. Ja jäljet pelottavat.

Martin Wolf heittää politiikalle haasteet, joka näkyy kuvassa, joka on otsikoitu: Niillä joilla on niille annaetaan. Eli tasan ei todelaakaan ole kasvu jakautunut jopa siten, että verotus ei ole enää tasannut eroja.

Martin Wolf lopettaa puhuttelevan kirjoituksensa:

Rahoituksen lisäksi vaikuttaa yhä selvemmältä, että immateriaalioikeuksien suoja on mennyt liian pitkälle. Miksi verotusta ei saada maan pinnalle? Miksi päästämme pääoman veroista? Ja miksi emme yritä elvyttää kartellien vastaista lainsäädäntöä?

Uutta ideologiaa ei ehkä ole tarjolla tähän hätään. Se on luultavasti hyvä asia.
Mutta hyviä ideoita on olemassa. Todennäköisempi inertiaarinen (jatkavuuden lain mukainen) syy on mukana olevien etujen painovoima. Nykyinen antaa mennä talous, joka peittää vapaan markkinat, on loppujen lopuksi erittäin palkitseva poliittisesti vaikutusvaltaisille sisäpiiriläisille.

Nykyisen poliittisen keskustan itsetyytyväisyys nostaa äärimmäistä raivoa. Jos ne, jotka uskovat markkinatalouteen ja liberaaliin demokratiaan, eivät pysty parempaan politiikkaan, niin demagogit lakaisevat heidät pois. Parempaa versiota ennen vuotta 2008 vallinneeseen malliin ei pidä tehdä.

Ihmiset eivät halua parempaa menneisyyttä; he haluavat paremman tulevaisuuden.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!