Ei hyvinvointivaltio vaan kehitys

EleAlenius2Cviisas20151106.JPG

Viisas demokraattinen sosialisti on Bernsteinin  asialla. Lainaan tähän KU:n  hienon haastattelun  lopun.
 

Uhka ja mahdollisuus

– Kehitystä hallitsee nykyisin pankkimaailma, sijoittajat, koko rahoitusjärjestelmä. Sen siirtäminen yhteiskunnan haltuun… Sen jälkeen voidaan rakentaa yhteiskunta, jossa vapaus, tasa-arvo ja solidaarisuus voidaan toteuttaa ihan toisella tavalla kuin hallitsemattoman kehityksen maailmassa.
– Olemme siinä vaiheessa, että ihmiskunnalla on suuremmat uhat kuin koskaan historiassa. Ennen kaikkea ydinsodan vaara ei ole vieläkään poistunut.
– Toinen suuri vaara, vaikkei ehkä niin totaalinen, on ekologinen, ilmastonmuutos. Te nuoret olette vielä suurten asioiden kanssa tekemisissä.

Ihmistä – ja luontoa – uhkaavat ennätyssuuret vaarat, mutta myös teknologiset ja yhteiskunnalliset mahdollisuudet ovat ennennäkemättömät. Ele Aleniuksen luota on helppo lähteä itsekin optimistina: tulevaisuus yllättää aina.

Optimisti ja jonkinverran realisti sanoo kuitenkin  viisauden alla olevassa tekstissä. Lihavoin sen kaikkein keskeisimmän; liike on tärkeintä, päämäärä ei mitään. Tellervo Koivisto sanoi sitä hissun kissun sosialismiksi.

– Tavoitteena tulisi olla kokonaisvaltaisesti hallitun demokraattisen sivistysyhteiskunnan luominen.
– Hyvinvointivaltio ei nimittäin ole se suuri ideologinen ratkaisu, vaan kehitys on. Täytyy päästä hallitun kehityksen aikakauteen, ja siinä olennaista on kehityksen suurten linjojen ja vakauden turvaaminen.

Ensinnäkin kehityksessä olennaista on elämän edellytysten turvaaminen. Toisena Alenius mainitsee elämän edellytysten parantamisen ja kolmantena elämän sisällön monipuolistamisen. Kehityksen edetessä viimeisen tekijän painopiste kasvaa.TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!