Ei huono - Olli Rehn

OliRehnEKP20181119.JPG

Financial Times nostaa Olli Rehniä vahvaksi EKP:n pääjohtaja kandidaatiksi. Hän poikkeaa muista merkittävän ja laajan poliittisen kokemuksensa ansioista. Heikkoutena on lyhyt keskuspankkikokemus. Mutta jatkossa politiikalla on merkittävä rooli ja silloin poliittiset ansiot voivat olla arvossa.

Rehn, 56, tuli Suomen Pankin pääjohtajaksi heinäkuussa toimittuaan sitä ennen kaksi vuotta pankin yhtenä johtajana. Ennen tätä hän oli Sipilän hallituksen talousministerinä. Parhaiten hänet muistetaan vuosikymmenestään Euroopan komissiossa, jossa hän saavutti mainetta älykkäänä toimijana vaikkakin yksitoikkoisena julkisena puhujana. Rehn hoiti talous- ja raha-asioiden salkkua euroalueen kriisin ollessa pahimmillaan. Hänellä oli ratkaiseva asema autettaessa yhtenäisvaluutan alue säilymään Kreikan avustusohjelman yhteydessä. FT 19.11.2018

Valinta on tietenkin vielä monen mutkan takana ja Erkki Liikanen on tietenkin kokeneempi tehtävään. Hänen ikää pidetään rasitteena, mutta lopullisesti taitaa politiikka olla tässä ratkaisevammassa roolissa, enkä tarkoita vain puoluepolitikkaa, vaan siten miten suhtaudutaan euromaissa kandidaatteihin.

Molemmat ovat Mikkelistä, mutta Eki on enemmän savolainen - avoimempi ja vikkelämpi. Muutosvauhti on kova ja joustavuutta tarvitaan. Siinä kisassa ja näyttöjenkin perusteella Eki ohittaa tohtori-Ollin.

Tässä kisassa on suomalaisilla saumaa enemmän, vaikka se vaatii suotuisat olosuhteet,  kuin muissa huippupostien kalastelussa.

Nyt pitäisi kaikkien olla tukemassa sitä, jolla on mahdollisuudet.
Pistetään tällä kerralla kateellinen passiivisuus syrjään.

Ps. KL 22.11.2018

Puheen perusteella voi yrittää esimerkiksi arvailla, onko Rehn kyyhky vai haukka. Rehn itse olisi mieluiten ketun ja siilin risteytys, joka tarkkailee ympäristöä herkeämättä, mutta pitää samalla tiukasti kiinni tavoitteesta.

Kirjoittaja on Kauppalehden pääkirjoitustoimittaja.

”Onko vetovastuu EKP-kisassa vaihtunut?”

  • Päivi Isotalus


TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!