Ehdokkaan ylistys ja kiitos

C384C3A4nestyslippu20170410.JPG

Olen ollut ehdokkaana kolmetoista kertaa kuntavaaleissa, kuusi kertaa eduskuntavaaleissa, kolme kertaa presidentin valitsijamiesvaalissa ja kerran Euroopan parlamentin vaalissa. Kokemusta siis on.
Jokainen ehdolle asettuminen on vaikea päätös, jokainen vaali on kova ponnistus ja jokainen tuloksen odotus on raskasta ja lopuksi jokainen tuloksen hyväksyminen on vaativaa. Katkeran kalkin tai makean menestyksen nieleminen ottaa oman aikansa.

Ja arvatkaa mitä tämä sama koskee niitäkin vaaleja, joissa on vain toisen ehdokkaan tukijana ja avustajana. Se on yhteen kasvamista, se on myötä- ja vastamäen kokemista.

Kuulen kysymyksen: Onko tästä tullut jotain opittua?

Ei mitään lopullista, alati muuttuva on ympäristömme ja oma mielenmaisemakin. Omissa pohdiskeluissani olen toistuvasti päätynyt seuraavaan demokratian matalaveisuuseen:

Vaalit ovat parannettu painos satunnaisotoksesta. Joskus, mutta ei aina ne voivat olla arvio tehdystä työstä. Koskaan vaalit eivät ole punnittu objektiivinoen todistus eikä oikeuden tuomio. Vaalit voivat toteuttaa kansan tahtoa, joka taas voi olla arvaamaton ja varsinkin ehdokkaalle käsittämätön. Ja niinpä päädyn siihen, että vaalien tärkein ominaisuus on, että ne eivät ole viimeiset. Se helpottaa tuloksen hyväksymistä, sillä se on hävinneille mahdollisuus, mutta ennen muuta se kasvattaa voittajien harkintaa. Ja kaikkien tärkeintä se on nukkuvalle  ansaitsematon oikeusturva.

Vaalijärjestelmää voi pitää oikeusvaltiollisen yhteiskunnan perustuksina ja vaaleissa ehdolla olevia sen runkona. Mutta yhteiseksi taloksi tämä muodostuu silloin kun äänestäjät tätä taloa asuttavat eli käyvät äänestämässä. Ja tässä asetelmassa on muistettava, että rungon kaikkia osia tarvitaan: Ehdolla olleet ja valitsematta jääneet ovat tehneet mahdolliseksi sen, että valituiksi tuleet voivat tuntea onnistumisen iloa kansanvallan toimiessa.

Pyydänkin tässä kiittää kaikkia koko ”korttipakkamme” 52 ehdokasta. Meiltä puuttuivat tämän vaalin Jokerit eikä meillä ollut kuninkaallisiakaan: Jokaista korttia olemme tarvinneet  vaalissa niin, että  suoritustamme voi pitää sananmukaisesti kympin arvoisena (10 valtuutettua).
MR

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!