Demokratia ja vapaus sekä markkinat

”Demokratia ja vapaudet eivät ole sama asia”, kirjoittaa Gideon Rachman FT:ssä Egyptin tapauksiin viitaten.
Huonoon lopputulokseen näytetään päädyttävän, kun liberaalit tekevät vallankaappauksen. Ihmisiä ammutaan kaduilla.

Egyptissä Muslimiveljeskunta otti käyttöön Jumalan antamat lait eikä äänestäjien. Se on enemmistödiktatuuria, joka sotkee jalkoihinsa oikeudenkäytön ja sananvapauden. Egyptiläisistä 40 prosenttia on lukutaidottomia ja siksi heidän maaseudun asukkaiden äänien saaminen on ”helppoa”.

Gideon Rachman muistelee brittien kehitystä ja kertoo jonkun konservatiiviedustajan vaatineen kouluja, meidän hallitsijoiden sivistämiseksi. Siellä äänioikeus tuli muiden vapauksien jälkeen.
Meillähän kävi taas päinvastoin. Ääni- ja vaalioikeus tulivat varhaisessa vaiheessa ja monien arvion mukaan me olisimme ehkä välttyneet kansalaissodalta, jos kunnallinen äänioikeus olisi ollut käytössä.
Kansan sivistyksen taso ja harva asutus ovat voineet olla tekijöitä, jotka ovat tehneet mahdolliseksi kehityksen, vaikkakaan ei ilman kärsimyksiä meilläkään.
Suhteellinen vaalijärjestelmä on turvallisempi, kuin enemmistövaali. Ainakin meidän olosuhteissa on ollut eduksi, että kaikki istuvat saman pöydän ympärillä siitä huolimatta, että siihen liittyy tiettyä tehottomuutta. Tässä nyt taas viittaan kunnalliseen järjestelmään, jota ei pitäisi muuttaa pormestarivetoiseksi. Tämä oli tähän yhteyteen vähän kaukaa haettu, mutta mielen tullut tuosta enemmistödiktatuurista.

Gideon Rachman muistaa mainita, että demokratia ja ihmisoikeudet ovat ristiriidassa muuallakin kuin islamilaisissa maissa. Esimerkiksi Venäjällä hänen mielestään valitsee sama dilemma.” Kerran valtaan päässyt populisti autoritäärisin ajatuksin kuten Vladimir Putin Venäjällä voi sotke jalkoihin kaupunkilaisen keskiluokan oikeuksia vedoton todellisen kansa eli maalaisten tukeen”

”Kiinassa keksiluokka nousee ja monet ovat ennustaneet heidän vaativan demokratiaa. Useat varakkaat kiinalaiset itse pelkäävät, että maalaisten äänioikeus voi johtaa kaaokseen.”
Sellaista tilannetta ei mielellään vaurastuneet halua ja voi olla taas kerran niin, että talous, tällä kerralla henkilökohtainen etu on määräävä eli vapauden riistoa siedetään, kunhan talouden avulla voi saada vapauksia.

Suomessahan on kirjoitettu kirja paljon mainostettu vähiten luettu bestseller Björn Wahlroosin markkinat ja demokratia, jonka lähtökohta on tosin kaikki kansalaisoikeudet kaikille, mutta taloudellisista asioista päättäminen kuuluu vain omistajille siitä yksinkertaisesta syystä, että he tietävät:

”Kuten tavallista, olemme olleet oikeassa. Näin aloitti finanssikonserni Sammon hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos puheensa yhtiön pääomamarkkinapäivässä Lontoossa toukokuussa.” Otsikko Taloussanomissa kertoo syyn.

Oikeassa oleminen on vaarallista sittenkin, kuten tiedämme. Viisaus voi tulla tiedosta, taidosta tai sitten uskosta. Usko omiin kykyihin ja niiden mukaisen oikeutukseen on vaarallinen tauti sekin. On jotenkin siedettävää, että meidän järjestelmässämme on näitä yliviisaita ja niillä voi olla jopa liikaakin valtaa kuten Wahlroosin tällä hetkellä on. Tärkeintä on, että se ei ole pysyvää, vaan, että sitä kontrolloidaan ja että se voidaan ottaa pois ja vielä tärkeämpää on, ettei sitä saa käyttää väärin ja toisia alistaen. Ja sitä pitäisi uskaltaa myös arvostella. Tässä suhteessa on tainnut käydä jo niin, että tämä ulottuvuus on rajoittunut itsesensuurin vuoksi.

Pienempi tekijä areena omistaja Jokeripomo Hjallis Harkimo kuluu demokratian tarkoituksenmukaisiin käyttäjiin. Hyvien suhteiden – siellä on varmaan poliittisiakin yhteyksiä - hän onnistui myymään areenansa ja liittämään Suomen Venäjän verkostoon. Se oli hänen markkinaehtoinen oikeutensa eikä se muille kuulu, oli hänen kommenttinsa.

Näitä pitää saada lisää ja ehkäpä jonkun silmät aukeavat huomaamaan, että ei ehkä ihan kaikkea pidä antaa Nallen ja Hjalliksen päätettäväksi. Demokratia sellainen yksinkertaisten kansalaisten käyttämä on välttämätöntä ja sitä on siedettävä, jottei mahdottomuuksiin mennä.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!