Demarit myöhästyivät- taas

KlUlkoistamisenriskit20170729.JPG

Ruotsin politiikassa on heinäkuun lopussa yleensä hiljaista kuin huopatossutehtaassa. Nyt kävi toisin. Valtion kuljetushallituksen Transportstyrelsenin tietovuotoskandaali eskaloitui rajuksi mediamyrskyksi ja hallitus ajautui kriisiin. Lopputuloksena sisäministeri Anders Ygeman ja infrastruktuuriministeri Anna Johansson saivat potkut. Sotkun juuret juontavat vuoteen 2015, jolloin kuljetushallitus ulkoisti tietojärjestelmänsä IBM:lle. Vajaan sadan miljoonan euron kauppa oli siihen mennessä yksi suurimmista Ruotsin julkisen sektorin ulkoistamisaallossa.

Viraston silloinen johtaja Maria Ågren poikkesi turvamääräyksistä nopeuttaakseen ulkoistamisprosessia. Salaisia ja arkaluontoisia tietoja Ruotsista päätyi ulkomaille. Ågren sai potkut ja viraston hallituksen puheenjohtaja lähti. Ågren väitti yhä, että hänen toimintansa oli välttämätöntä: muuten virasto olisi voinut jäädä ilman it-palveluita. näin kirjoitti Antti Lehmusvirta KL:ssä 29.7.2017

Niin taas kävi, että Ruotsin hallituskriisin uutisoinnissa oli Suomen lehdistössä melkein kaikki ulottuvuudet koluttu, paitsi tämä, joka on ideologisesti merkittävä ja olisi voinut kuvitella, että sosialidemokraatit olisivat innolla tarttuneet tähän. Mutta taas kerran näkemyksen saa lukea liikemiesten lehdestä

Sosialidemokraateilla on ulkoistamiseen melko usein pragmaattinen suhtautuminen on kiinalainen: ” Ei kissan värillä kunhan pyydystää”. Niinhän sen olla pitää, kunhan vaan ymmärretään, mitä päätätetään ja mitä siitä seuraa.

Soten yhteydessä on pohdittu muutamia ulottuvuuksia: Onko markkinamekanismi sopiva terveydenhuollon ohjaukseen yhtäällä ja toisaalla onko oikein, että voiton tavoittelu ratkaisee ihmisen terveyden. Mutta näitäkin enemmän olen kuullut demareiden suusta puhetta verojen välttämisestä ja voittojen ulkomaille viennistä.
Tämä noudattelee turvallisesti oikeisto-vasemmisto akselin tavanomaisia asenteita.

Nyt Ruotsissa esiin noussut mahdollinen ongelma ei taida olla tosiongelmana merkittävä eikä se heti kosketa yksilöiden hyvinvointia. Nyt puhutaan kollektiivisesta turvallisuusuhasta, jota pidetään perinteisissä porvarillisissa piireissä tärkeänä. Tästä voisi tehdä johtopäätöksen, että sosiaalidemokraattien kannattaisi omassa argumentoinnissa muistaa julkisen sektorin toiminta laajemmin ja ottaa huomioon myös yhteiskunnan turvallisuus, kun puhutaa privatisoinnista.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!