Dagen efter - päivä jälkeen eilisen

Ihmisoikeudet2CBexit2CMacron2CAKK2CLC3B6fven2CNaantali20181210JPG.JPG

Eilen oli

  • Ihmisoikeuksin julistuksen 70. vuosipäivä
  • Brexit äänestys siirrettiin
  • Macron antoi periksi
  • AKK tuo mieleen UKK ; AKS; ASK kirjain yhdistelmät
  • Löfven ei saanut Keskustan tukea
  • Naantalin valtuustossa kunnallisdemokratia

Ihmisoikeudet

Julistus hyväksyttiin Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokouksessa 10. joulukuuta 1948 yksimielisesti. Sen puolesta äänesti 48 maata, eikä yksikään maa äänestänyt vastaan. Äänestämästä pidättäytyivät Etelä-Afrikka, Saudi-Arabia, Neuvostoliitto, Valko-Venäjä, Ukraina, Jugoslavia, Tšekkoslovakia ja Puola.

Välittömästi hyväksymisen jälkeen yleiskokous kehotti kaikkia jäsenmaita julkaisemaan julistuksen tekstin. Niitä pyydettiin "levittämään ja tekemään sitä tunnetuksi, lukemaan ja selittämään sitä ennen kaikkea kouluissa ja muissa oppilaitoksissa eri maiden ja alueiden poliittisista oloista riippumatta".[3]

10. joulukuuta on kansainvälinen ihmisoikeuksien päivä.

1. artikla.

Kaikki ihmiset syntyvät vapaina ja tasavertaisina arvoltaan ja oikeuksiltaan. Heille on annettu järki ja omatunto, ja heidän on toimittava toisiaan kohtaan
veljeyden hengessä

Mitä teki Suomi

Ihmisoikeuksien julistusäänestyksestä pidättäytyneiden maiden joukkoa kannattaa arvioida. Traditio näyttää jatkuvan paitsi Unkari ei olllut listalla siksi ettei se ollut YK:n jäsen. Pohjoismaat Norja, Ruotsi, Tanska ja Islanti olivat päättämässä ja varmaa olisimme mekin olleet Suomi, jos olisimme jäseniä olleet.
Suomen jäsenyys alkoi vasta 1955 sen jälkeen kun sodan painolasti oli poistunut ja Neuvostoliitto sen hyväksynyt.

Brexit siirtyy

Parlamentarismin juuret ovat Britanniassa. Poliittinen taktiikka toi systeemin huonosti sopivan kansanäänestyksen. Nyt siitä kärsitään, kun  taktiikalla on keskeinen rooli: Theresa May taistelee pääministerin paikasta, jota Jeremy Corbun tavoittelee ja yrittää kaataa Mayn kuitenkin siten ettei uutta Brexitiä tulisi.
Työväenpuolueen puoluekokouksen jälkeen kirjoitin tällä palstalla:

Iso Britannia entinen kolonialistinen suurvalta elää pullistelee. Philip Stephens kirjoittaa kolumnissaan, että siellä on toryjen joukoissa niitä, jotka luulevat olevansa Winston Churchilleja ja voittavansa sodan ja toisella puolella labourissa on johtaja , joka nostalgisessa sosialismi innossaan ei voi tunnustaa, että EU ei ole kapitalismin juoni. 

Työväenpuolueella mene nyt hyvin, uusia jäseniä ja intoa löytyy. Puoluekokouksessa  yritettiin saada selkeä kanta uuden kansanäänestyksen puolesta. Päätökseksi tuli, että ensin Mayn hallitus nurin ja uudet vaalit ja katsotaan tilannetta sitten. Jos se ei käy niin ehkä sitten uusi kansanäänestys, jossa ei kuitenkaan saa kysyä pelkästään, että palataanko jäsenyyteen vaan vaihtoehtona  pitää olla ainakin jokin jäsenyyden ulkopuolinen malli. 

Emmanuel Macron - ihmelapsi -antoi periksi

Charles De Gaulle: Miten voit hallita maata, joka on 246 juustolajia?

Tämä ajatus on varmaan tullut mieleen Macronille. Mutta ei taida kysymys olla vain ranskalaisten mielentilasta. Kysymys on myös Ranskan hallintomallissa, jossa presidentillä on suuret valtaoikeudet ja jossa Parlamentti valitaan vaalipiirien enemmistövaalilla. Presidentin vaalien jälkeen jännitettiin, että miten käy ja Macronin kannalta näytti käyneen hyvin: Liike sai murskaavan enemmistön ja näytti siltä, että Macronin on helppo viedä uudistusohjelma läpi.

Kun lainsäädännössä ei ole oppositiota syntyy kansalaisissa voimattomuutta; hallinto jyrää.
Ja temperamentti kiehahtaa ja sitten se eskaloituu ja sitten siihen liittyy huliganismi, sekasorto on lopputuloksena.
Nyt kysymys  kuuluu saako Macron joko laimennettua protestoinnen vai saako tukea sen voimalla tukahduttamiseen. Lähiajata näyttävät mihin Ranska kääntyy.
Sen sijaan me eurooppalaiset suremme, että Macronin mahdollisuudet löytää EU:lle uutta suuntaa, näyttävät haihtuvan autopalojen savuihin.

UKK; AKS ; ASK; AKK

Meillä oli UKK  ja häneen liittyivät lyhennykset AKS ja ASK. Akateeminen Karjala Seura oli Kekkosen menneisyyttä ja Ahti Samuli Karjalaisen piti olla hänen tulevaisuuttaan.
Miten AKK eli CDU:n uusi puheenjohtaja Annegret Kramp-Karrenbaueri liittyy edellä mainittuihin lyhennyksiin?
Siten, että AKK on menneisyydestä nousevan AfD:n kansallismielisyyden paineessa ja edeltäjänsä Angela Merkelin humanistis-keskustalaiseen vasemmistoon kallaavan politiikan välissä.
Pitkällinen seuraajaehdokas ja vallan luovuttajan suosikin asema ei ollut helppo Suomessa eikä ASK noussut UKK:n tilalle. Suomessa myös Sauli Niinistön valitsema seuraaja Ville Itälä epäonnistui Kokoomuksen puheenjohtajana.

Sosialidemokraattien kannalta asetelma ei ole helppo. Kylkeen liimautunut CDU vie mahdollisuuden omalta profiililta ja tämä vahvistaa vasemmalla asemoituneiden vihreiden mahdollisuuksia.
Saksastakaan ei taida olla Euroopan pelastajaksi eli ei näytä mahdolliselta, että näissä paineissa Saksa ryhtyisi kehittämään talouttaan elvyttävämpään ja solidaarisempaan suuntaan. Maahanmuuttopolitiikan remontti Euroopassa olisi välttämätöntä ja sen taakse tarvittaisiin vahvat eurooppalaiset maat ennen muuta Saksa.

Ruotsin joustamattomuus

Stefan Löfven ei saa Keskustan tuke vähemmistöhallitukselleen. Syynä on Ruotsin blokkipolitiikka. Kuvion sotkijaksi on noussut Ruotsi Demokraatit. Eikä se ole sittenkään ainoa syy.
Syyt ovat syvemmällä ja aika on ajanut ohi ideologisten erojen. Ei siellä sinipunakaan olisi mahdoton periaatteessa, mutta valtapoliittisesti se on ylivoimainen. Ruotsi tietenkin sietää tällaisen menon, mutta ei se heillekään eduksi ole. Onhan Ruotsin vähemmistöhallituksilla pystyttä hyvään politiikkaan; Työllisyys ja kansantuote ovat kehittyneet niin porvareiden kuin demarien kaudella.
Maahanmuuton kotoutuksen laiminlyönnit, johon kaikki ruotsalaiset ovat syypäitä, ovat kuitenkin ratkaisematta ja niiden asioiden hoitamiseksi oli laajapohjainen hallitus hyväksi.
Sen esteenä on pelko, että miten meidän käy sen jälkeen. Siis valtapolitiikka ajaa ohi järkevän politiikan. Vahinko.

Naantalikin on sokea

Valtuustossa selvisi, että kyllä sinänsä kunnaöllisdemokratiasta kannatta muhua , mutta..
Sain hillittyä enkä lukenut päivän teksitinä vastauksena kysymykseen, missä on pihvi,  ihmisokeusien julstuksen kohtaa:
Teille on annettu järki ja omatunto

MR

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!