Burgerit puhuvat järkeä

BigMacindex20160114.JPG

Pitäisikö Made in Russia ("tehty Venäjällä") -merkintöjen  yleistyä?
Jos rahan arvon aleneminen yksin voisi lisätä vientiä, niin kyllä. Uusimman Big Mac-indeksin mukaan Venäjän rupla on yksi halvin valuutta, 69 % aliarvostettu suhteessa dollariin.
Indeksissä vertaan suositun burgerin hintaa  McDonalds myyntipisteissä eri maissa muuntamalla paikallisia hintoja dollareiksi käyttämällä valuuttakurssia. Indeksi perustuu ajatukseen, että pitkällä aikavälillä valuuttakurssien pitäisi asettua niin, että yhden dollarilla voisi ostaa saman verran kaikkialla. Jos burger on jossaaan in maassa halpa,  on kyseisen valuutta aliarvostettu.

Näin selittää viime viikkoinen Economist tilannetta. Artikkelissa osoitetaan, että valuutan devalvoituminen ei ole vientiä automaattisesti lisäävä. Kuten tiedämme Venäjän tuotteet eivät pärjää. Japanikaan ei ole saanut  vientiinsä vetoa, vaikka se on, kuten kuva osoittaa saanut laskettua tai jeni on kellunut alaspäin  huomattavasti.


Meidän suuresti kadehtima Ruotsi ei näyttäisi valuutallaan saavuttaneen hyviä tuloksia.
Kilpailukyky on monimutkaisempi juttu. Viisaat tämän tietävät. Kunpa SSS-ketjukin lukisi muita kuin EK:n tai omien hovitutkijoiden raportteja. Sekin on aihetta huomata, että Economistin maagalleriasta puutuu Suomi, ehkä sillekin pitäisi tehdä jotain?

Economistin mielenkiintoiseen grafiikkaan voi tutustua tästä.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!