Bundesbank hylkää periaatteet

EpC3A4toivoinebundesbankmunchau20140803.JPG

Wolfgang Münchau kirjoittaa epätoivoisen Saksan keskuspankin hylkäävän periaatteensa.
Aikoihin on eletty ja niiden merkit tulisi Suomessakin havaita. Münchau kirjoittaa kolumninsa lopussa:

  • Bundesbankin korkeampien palkkojen puolesta puhuminen on merkki epätoivosta ja merkki myös siitä Saksan keskuspankki ei halua osoittaa perimmäistä ongelmia: Kokonaiskysynnän putoamista jonka on aiheuttanut  finanssikriisi, liiallinen tiukkuus ja toistuvat rahapolitiikan virheet..
  • Euroalueen ei tarvitse palkkaa tai hintojen jäädytystä. Se tarvitsee rahoitusekspansioita. EKP: n olisi pitänyt aloittaa laajamittaiset taseostot jo vuosi sitten. Viimeistään nyt se on tehtävä.. EU: n pitäisi sallia hallitusten julkisen talouden tavoitteiden ylitykset tänä vuonna ja keskeyttää finanssipoliittisesta sopimuksesta kiinnipitäminen, mikä olisi johtamassa edelleen julkisen talouden kipuihin vuodesta 2016.
  • Euroalueen päättäjien ovat jälleen kerran saattaneet itsensä tilanteeseen, missä on tehtävä päinvastoin, mitä he ovat tulleet luvanneeksi. Pysähtyneisyys ja inflaation putoaminen ovat hinta, jonka euroalue joutuu maksamaan kriisissä sekoilusta.

Arvovallan menetys on vaikeimpia asioita maailmassa. Virheiden tunnustaminen on raskasta ja siksi joudumme niin paljon kärsimään.
Inflaatio on mörkö, jonka taltuttamiseksi saa unohtaa ihmiset. Tähän Saksassa historialliset syyt ja kyllä meilläkin siitä on ollut monenlaista murhetta. Hintojen nousu ärsyttää, mutta kyllä sekin pelottaa, kun asunnon arvo putoaa.
Tämä nykyinen tilanne muistuttaa vähän vanhan Armas Koivurinnan viisautta, että jos jonkun kannatta ostaa, niin minun ei kannata myydä vai oliko se tosin päin. 
Oli niin tai näin, jos ihmisiltä puuttuu uskallus ja halua kuluttaa, myydä ja ostaa, niin tämä kansantalousfillari pysähtyy ja vain harvat osaavat tasapainoilla paikalleen juuttuneella pyörällä.

Aamutelkkarissa näyttivät Jyrki Häkämiehen ja Lauri Lylyn puheet kääntyneet tähän suuntaan.
Nyt on kysymys kestääkö valtionvarinministeriön virkamiesten pokka, Alexander Stubb on notkea ja Antti Rinteen pitäisi olla enemmän kuin halukas. Jyrki Katainenkin joutuu pitämään talouskomisaarina, mutta ennen muuta tulevia paikkoja haikailevana ehdokasjäsenenä mölyt mahassaan, jos niitä siellä edes enää on.
Hallituksen pikkuporvarit natisevat ja tietenkin kepu-pers. oppositio pilkkaa hallitusta linjan muutoksesta.
Se on pientä tyhmänylpeydelle periksi antamiseen verrattuna.


TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!