Brics usko hiipuu

BricsRachman20141103.JPG

Lyhenteen Bric keksi Goldman Sachsin Jim O'Neill vuonna 2001 kirjoituksessaan "BRIC:ien parempi maailmanlaajuinen talous ”. Lyhenne on tullut laaja käyttö symbolina, joka ilmentää globaalia talouden vallan muutosta kehittyneistä G7 teollisuusmaista kohti kehittyviä talouksia.
BRICS
tai BRICS-maat on taloudessa ja kansainvälisessä politiikassa käytetty akronyymi, jolla tarkoitetaan viittä kehittyvää maata: Brasiliaa, Venäjää, Intiaa , Kiinaa ja Etelä-Afrikkaa. Lyhenne on muodostettu näiden maiden englanninkielisten nimien alkukirjaimista.

Jim O'Neill kirjoitti markkinointi mielessä uusista mahdollisuuksista. Sittemmin maat itse ovat innostuneet aiheesta ja niinpä maailman herruudestakin haaveilevina  ne perustivat oman yhteisen pankin tämän vuoden jalkapallon MM-kisojen loisteessa. Monien mielestä se oli huippuhetki, ja että alamäki alkaa tai ainakin viisikon tiet erkanevat; Aasian maat menevät eteenpäin, muutta muut ovat vaikeuksissa ja siihen perustuu alla oleva Gideon Rachmanin arvio.

Kaikki viisi Brics maata kamppailevat kotimaisen korruption kanssa ja enteet viittaavat siihen, että niiden vaikea rakentaa kestäviä kansallisia instituutioita. Siksi on syytä epäillä, etteivät ne yhdessä pysty luomaa uusia toimivia kansainvälisten organisaatiota. Viisi haurasta Brics-maata eivät todennäköisesti ole kykeneviä rakentamaan uutta maailmanjärjestystä. Gideon Rachman FTTUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!