Bileet eivät ole ruisleipää

Sosailidemokraateilla on riittävästi ongelmia. Niistä on tällä palstalla puhuttu ehkä liikaakin. Mutta totuus ilman sanoja on arvoton, vaikka joskus armoton.
Eräs sosialidemokratian yrityksistä nousta ahdingosta, on ollut Kokoomuksen mielikuvapolitiikan seuraaminen. En ole ylvästely- ja kehumisretoriikasta koskaan tykännyt. Siksi nyt, kun Kokoomuksellakin on vaikeuksia, on aihetta vähän eritellä sen ongelman sisältöä:

Kokoomuksen mielikuvapolitiikka ja monen kärjen taktiikka ja kaikkien miellyttäminen on toiminut loistavasti.Sitä on tukenut karismaattiset nokkamiehet. Kokoomuksen idea on ollut, kuten tällä palstalla on kirjoitettu, lainausta Saksan Angela Merkeliltä, joka pistänyt sosialidemokraatit ahtaalle olemaan niin lähellä demareita, että sosialidemokraattien kannattajat eivät tunne tarvetta äänestää. Siten Kokoomus on meilläkin toiminut ja saanut vähempiosaiset passiivisiksi.

Nyt tilanteessa on tullut muutos. Piru piilee yksityiskohdissa - ilmiö alkaa olla haitaksi Kokoomukselle ei yksityiskohtien itsensä vuoksi, vaan kokonaisuuden ymmärtämisen kautta. Päivähoito ja kuntarakenne ovat rasitteita hallituspolitiikalle ja sitten tämä vallankumouksellinen nuoriso, joka sanoo mitä ajattelee..

Hesarissa oli tänään heidän kunniakseen kirjoitettu runokin.

 • Viikon runo on Virpi Salmen: Oi kokoomusnuori

  Yh­teis­kun­nan yk­kös­ai­nek­set kun pa­taan vis­kaa
  siin ei pal­joo mie­ti­tä, et kuu­luuks bis­se kis­kaan.
  Suu­rem­mat on ku­viot, nääs mi­ten nou­see Suo­mi,
  kat­sel­laan vain si­sään päin ja eteen pan­naan puo­mi.
  Sop­paan ri­po­tel­laan li­sää jo­tain raf­laa­vaa,
  sit­ten me­dial­le herk­ku­tä­ky rus­ta­taan.
  Pu­heen­joh­ta­ja on ihan si­ka­mai­ree­na,
  sen naa­ma nä­kyi vaik­ka kuin­ka kauan tel­kas­sa.

Samasta aiheesta oli eilen 11.9.2013 Esko Lukkarin  kolumni KL:ssä otsikolla
Kylmä suihku Kataiselle.

 • Sloganin mukaan kokoomuksella piti olla parhaat bileet ja kaikilla kivaa. Niin on ollutkin Jyrki Kataisen liki kymmenvuotisen puheenjohtajuuden aikana. Nyt on sitten tunnelma aivan toisenlainen.
 • Ensin kokoomusnuoret rustasivat Vaasan mahtipiirin puheenjohtajan ja nuorisoliiton puheenjohtajan Sanna Kosken johdolla käsittämättömältä tuntuvan ohjelmajulistuksen Suomelle. IKL:n paidassa poseeranneen Kosken ohjelmajulistus on kaikkea muuta kuin Kataisen sivistyspuolueena lanseeraaman kokoomuksen nuorilta voisi odottaa. Se on myös valovuoden päässä keskustahakuisen pääministerin ja puoluesihteeri Taru Tujusen maltillisesta maailmankuvasta.

Me politiikassa mukana olevat tiedämme hyvin, että näitä pohjalaishenkisiä löytyy joku puolelta Suomea. Ei silikonipintaa tarvitse paljon raaputtaa, kun I-Kollien henki herää ihan kotinurkissa. Julkisivulta  Pappi ja kypärä on työnnettyä syrjään jotta puolueesta on saatu kaikille sopiva. Ja pitkälle on päästy: Arvelenpa niinkin, että julkisen sektorin henkilöstössä kokoomuksen kannatus on suurinta. Puolueen todellinen oikeistolainen luonne selviää vain sille, joka vaivautuu analysoimaan kannattajakuntaa: Rikkaimpien ja parhaiten ansaitsevien ylivoimainen enemmistö kannattaa Kokoomusta. Mutta kuka näitä analyyseja lukisi . Riittää, että on parhaat bileet ja on hienoa kuulua parempien joukkoon.

Esko Lukkari jatkaa ruoskimista:

 • Mutta ei siinä vielä kaikki, kuten helppoheikki sanoo.
 • Uuden kylmän suihkun kokoomuksen puoluejohto saa Turun kuuden naapurikunnan kokoomukselaisilta kärkipolitiikoilta. Kuuden kunnanhallituksen puheenjohtajan puolueensa eduskuntaryhmälle lähettämä kirje on tiukkasanainen kysely siitä, mitä puolueen pakkoliitospuheet oikein tarkoittavat (TS 11.9.). Turun naapurikunnan ovat yksi esimerkki kaupunkikeskuksista, jotka kokoomus haluaisi pakko liittää köyhtyneeseen aluekeskukseen eli Turkuun.
 • Kokoomuslaisten kuntakapinan piti olla ohi, mutta kaikkea muuta. Jos kokoomuksen kovimpiin kannatusalueisiin kuuluvassa Varsinais-Suomessa uskalletaan heiluttaa näin avoimesti kapinalippua, voi sama toistua muuallakin.
 • Erityisen noloksi kirjeen tekee se, että sen ensimmäinen lukija on puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja koko kuntauudistuksen keskeisistä arkkitehdeista Petteri Orpo (kok). Hän on samalla yksi Kataisen seuraajaehdokkaista ja Varsinais-Suomen kokoomuksen vahva mies. Nyt omat koirat purevat pahasti.
 • Kokoomuksessa kuntakapinaa on jatkanut tähän saakka oikeastaan yksi ainoa tunnettu kokoomukselainen, kansanedustaja, Eero Lehti. Muut kärkipoliitikot ovat olleet hiljaa, vaikka pakkoliitospuhteet eivät varmasti maistu maakuntakeskuksien liepeiltä tuleville kansanedustajille. On mielenkiintoista nähdä, jääkö Varsinais-Suomi yksittäistapaukseksi vai saako se jatkoa. Kokoomuksen horjuvalle puoluekannatukselle uusi kuntakapina olisi myrkkyä.

Nyt tilanne on muuttunut ja muuttumassa. Pinna on tiukalla eikä hymy ja fiilistely enää toimi. Kokoomus vuotaa keskustan suuntaan yleistä arvostusta nauttivan Juha Sipilän ansiosta ja perussuomalaisetkin ovat tullet kunnallistasolla kiusaksi.

Suurin riski Kokoomukselle on, että puolueen todelliset karvat paljastuvat varsinkin nyt, kun ei enää voidakaan jatkaa veronalennusten ja velanoton linjalla julkisessa taloudessa.

Ehkä syntyy sellainenkin hetki, että esitetään kysymys, miksi veronmaksu jakaantuu siten, ettei esimerkiksi kunnallisveroa maksa lainkaan vain pääomatuloja nauttivat.

Voi ehkä tulla jolle mieleen sekin, mitä tarkoittaa palvelujen uudelleen järjestäminen. Tähän asti ne intohimot ovat olleet puheiden tasolla, mutta selvää on, että veropohjan kapeana ja alhaalla pitäminen ei voi johtaa muuhun kuin palvelujen karsimiseen.
Ja esitänkin yksinkertaisen kysymyksen: Kuinka monta kunnan työntekijää palkataan yhden kunnallisveroprosenttiyksiköllä? Eli jos palvelustrategialla vähennetään Naantalin kustannuksia yhden prosenttiyksikön verran eli 3- 4 miljoonaa, niin monestako henkilötyövuodesta tarkemmin niiden vähentämisestä on kysymys.

Ps Aku Aittokallion kysymys:
Miksei Sdp puolueena, vaan ainoastaan yksittäisinä mielipiteinä, aja kunnallista pääomaveroa, vaikka yhä useampi kokoomuslainenkin sitä kannattaa?

Vastaus:
Löytyy yllä olevasta tekstistä: Ehkä syntyy sellainenkin hetki, että esitetään kysymys, miksi veronmaksu jakaantuu siten, ettei esimerkiksi kunnallisveroa maksa lainkaan vain pääomatuloja nauttivat.
Tämä tarkoittaa, että uskon SDP:n irtaantuvan Vvm:n holhouksesta meidän  peräksi antamattoman painostuksemme seurauksena. Jo kahdessa puoluekokouksessa asia on ollut esillä ja viimeksi se sai jo melkoista kannatusta. Ministeriö ei siitä tykkää koska sen näpit eivät ulottuisi tähän veroon. Veroa vastustetaan kuten veroja yleensä ja myös siksi, että sen väitetään lisäävän kuntien välistä eriarvoisuutta eli veroja kertyisi nk. rikkaille kunnille enemmän kuin köyhille. Sitä vartenhan meillä on verontasaus järjestelmä. Eli kysymys on tässäkin kohdassa verukkeesta.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!