Aukko auki ja laiturit saavat nimiä.

Laivalaiturinremontti20180419.JPG

Killan laituri, Presidentin laituri tai laivalaituri.

Monta nimeä, joista laivalaituri on vanhojen naantalilaisten käyttämä. Se on siltä ajalta, kun se oli liikenteen solmukohta ja kiinnityksiä päivässä oli yli 20. Presidentin laituri oli se Rantaravintolan edessä ollut pikkulaituri, josta Kultarantaan kuljettiin – maa oli alempana, vesi syvempää ja veneet pienempiä.

Viimeisen kerran presidentti Urho Kekkonen on siihen tullut venenäyttelyyn 1970-luvun lopulla. Sittemmin Mauno ja Tellervo Koivisto aloittivat musiikkijuhlakäynnit tulemalla veneellä laivalaituriin ja kävellen sieltä kirkkoon. Martti ja Eeva Ahtisaari siirsivät   perinteenä olleen kaupungin tervetulotapahtuman rantaan. Sitä traditiota Tarja Halonen ja Pentti Arajärvi jatkoivat  12 vuotta sillä tavalla, että Naantaliin saapumiseen liitettiin musiikkijuhlien konsertti. Pari viime vuotena Sauli Niinistö ja Jenni Haukio ovat tulleet tervehtimään erikseen rannan runsasta väkijoukkoa lausumalla muutamaan ylentävän ystävällisen sanan.

Laiturin nykytunnettuus liittyy presidenttiin.

Uusi venesatamayrittäjä on nimennyt laitureita merkittävien henkilöiden kuten Tavastin, Tervon ja Franken (C puuttui) mukaan, niin miksei sitten presidentti-yleisnimike sovi laiturille. Joten pakko kai on antaa periksi ja hyväksyä uusien virkamiesten käyttämä nimi.

Naulasen silta ?

Muistellaan menneitä ja aloitetaan kertomalla, että Francken kalenterimerkinnän mukaan Kailo (Aaron) oli tullut Kylpyhuoneelle veneellä jo 13. pnä. huhtikuuta 1918. Eli aukko oli silloin vapaa, kun se nyt 100 vuotta myöhemmin avautui vasta 19 päivänä. Pari päivää myöhemmin kalenterissa kerrottiin:
”Posmästare” Naulanen lämnade posten. ”Postimestari” Naulanen Lähti postista.
Tästä syntyy sellainen todellinen aasinsilta: Naulasen Hessu oli myöhemmin sähkölaitoksen hoitaja ja SDP:n valtuutettu. Hän teki vuonna 1927 aloitteen Kailon saamiseksi kaupungille ja aloite toteutuikin heti 40 vuoden päästä vuonna 1977. Ehkäpä pienen kyltin ansaitsisi A.H. Naulanen Kailon sillan kylkeen.


TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!