Apteekkikommentteja kannattaa lukea. Tällä kerralla kaupunginhallitus yksimielinen

Apteekintunnus20160916.JPG

Tällä ajankohtaispalstalla ollutta apteekkiasiaa on kommentoitu asiantuntevastiempana, joka varmaankin monipuolistaa kokonaisuuden hallintaa. Niihin kannattaa tutustua.

Apteekkariliiton puolesta kirjoitetaan tänään HS:n mielipidesivuilla:

  Hallituksen kaavailemaa yrittäjävähennystä on arvosteltu opposition piirissä, koska se kohdistuu myös apteekkareihin. Yrittäjävähennys keventää apteekkareiden verotusta keskimäärin 5 700 euroa, mutta samalla hallitus aikoo leikata 134 miljoonaa euroa lääkkeistä. Lääkesäästöt kohdistuvat rajusti myös apteekkeihin ja leikkaavat apteekkien tuloksia keskimäärin 27 000 euroa, eli liki viisinkertaisesti sen, minkä yrittäjävähennys tuo.

On myös väläytetty mahdollisuutta, että lääkärin määräämä reseptilääke voisi tulla suoraan kotiin postin?? välityksellä tai kuten radikaali pääjohtaja Liisa Hyssälä, kesk.  on esittänyt, että apteekin tehtävä osiltaan voitaisiin antaa terveyskeskuksille ja sairaaloille.

Nuoruudessa me sosialidemokraatit pidimme julkisesti omistettua apteekkitoimintaa tavoiteltavana siksi, että pidimme epäeettisenä tienata toisten sairaudella.

Nykyisin on hyväksytty markkinoiden mekanismi kuluttajan kannalta edullisena. Siksi on annettu yrittäjien huolehtia myös lääkkeiden jakelusta ja kilpailun hinnoista. Nyt kysymys on tarkoituksenmukaisuudesta, jossa taustalla on totta kai ideologiaa, mutta jossa kuitenkin luotettavuus, saatavuus ja hinta ovat ratkaisevia tekijöitä.

Kilpailun kannalta määräävä markkina-asema voi olla kilpailua haittaava ja toimintaa kangistava. Tässä on tapauskohtaista eroa ja kysymykseen helpolla sekoittuu periaatteellinen yrittämisen vapaus ja paikallisesti hyvin hoidettu yksikkö. Tästä ristiriidasta Naantalissakin on kysymys ja  tiedämme, että tästä on erisuuntaisia kokemuksia, joten asian julkisessa ratkaisussa ei kyse voi olla apteekkarin henkilöstä. Hyvin hoidettuun ympäristöön ei ehkä tule uusia yrittäjiä ja niiden menestyminen on epätodennäköistä. Joten hyvä yrittäjä ei tarvitse suojelua eikä taloudellista tukea.

Nykyapteekkari ei sekoita lääkkeitä takahuoneessa, vaan huolehtii lääketehtaiden tarjonnan saatavuudesta. Nykyiset apteekit ovat myös kaupallisen terveysbisneksen hyödyntäjiä, jolloin ne toimivat kuten kaupat.
Pätevää henkilökuntaakin taitaa olla tarjolla. Joten kilpailun salliminen tuskin tuo mitään katastrofia.

Apteekeilla on nykyisin selvä sosiaalinen funktio. Kun palvelu on muualla vähentynyt, niin onneksi apteekeissa löytyy vielä ystävällistä henkilökuntaa, joiden kanssa seurustelu helpottaa elämän yksinäistä arkea. Emme tiedä, voiko kilpailun kiristyminen poistaa vai parantaa tätä sivutehtävää ja siksi toiseksi kysymys jakaa varmaankin myös asiakaskuntaa.

Ps.  Naantalin kaupunginhallitus 26.9.2016 päätti lausunnossaan puoltaa mahdollisuutta uuteen apteekkin kuitenkin painottaen palvelutasoa kuten aukioloaikoja saariston erityisesti Rymättylän palvelun tärkeyttä.

Historialline hetki, kun markkinatalous ja Naantalin porvarit löivät kättä.

Edesmenneen Pekka Hjeltin 2009 esittämä ja aikanaan porvariblokin Naantalin kaupunginhallituksessa hylkäämä aloite sai nyt saman poppoon yksimielisen hyväksynnän.  Todennäköisesti tässä ennakoitiin tasavallan SOS-hallituksen linjaa, joten tällä päätöksellä ei ole käänteen tekevää käytännöllistä  merkitystä.   


TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!