Antilla on veto päällä

Rinneorpo20180523.JPG

Seurasin poliittisten toimittajien järjestämää Petteri Orpon ja Antti Rinteen välistä 23.5.2018 keskustelua / väittelyä. Kädet eivät hikoilleet.

Tietenkin sympatiani ovat Antin puolella. Kyse on osin solidaarisuudesta ja osin siitä, että tiedän Antin tietävän enemmän kuin osaa ulos antaa.
Petteri Orpokin on - rohkenen väittää- ihan kohtalainen kaverini.
Joten arvioni on suhteellisen lähellä tasapuolisuutta.

Petteri pärjäsi ja argumentoi selkeästi – kuten aina, eikä hänessä ollut sellaista ministeriaition ylimielisyyttäkään.
Petteri toistaa talouskasvun ja työllisyysasteen positiivisia lukuja, johon Antti vastaa, että hyvä, mutta kyllä on EKP:n ansiota suurimmalta osalta.

Petteri hehkuttaa valinnanvapauden puolesta ja kehuu kokeilutulosten tukevan jopa sitä, ettei privaattipuoli lähetä liikaa erikoissairaanhoitoon ja kyllä kustannuksetkin laskevat.
Antti muistuttaa asiantuntijoiden kritiikin olevan vastaansanomatonta ja että julkinen terveydenhoito voi käyttää tukenaan yksityistä ja ennen muuta mikseivät kunnat saa jatkaa tuottajina. Ja toivoton oli Hetemäen tilauttu lausunto.

Mikä ero on maakuntamallilla ja aluekuntamallilla, kysyy Petteri ja Antti vastaa, että aluekuntamallissa voidaan toimia kuntalainpuitteissa eikä tarvita uusia arvaamattomuuksia.

Petteri muistutti yhteisveron alentamista 20 prosenttiin aikoinaan liittojohtajan kritisoinutta Antti siitä, että veron alennus on lisännyt yhteisöveron tuottoa. Antti pääsi sanomaan, että hän sen lain esitteli ministerinä. Tähän kohtaan kommentti: Kannattaa arvioida mikä johtuu veron alennuksesta ja mikä muista syistä.

Veronpohjaan laajuudesta ja pitävyydestä oltiin samaa mieltä.

Sitten julkisen talouden kestävyyteen.
Antti vertaa kannattavan julkisen investointina peruskoulua, jota kokoomus vastusti ja muistuttaa sen aikaan saaduista hyvistä tuloksista. Petteri puolustautuu opettajavanhemmillaan ja roiskaisee takaisin, että liian kaukaa haettu asia ja heittää miten on sosialidemokraattien vastuu 100 vuoden takaisesta sosialismiin pakottamisesta. Antti närkästyy aidosti ja aiheesta.

Hallituspohja: Kaikki käy paitsi persut.

Oli tietenkin paljon muutakin. Antti oli vähintään tasaväkinen. Energisuus yhdistettynä leppoisuuteen sopii Antille. Uskottavuutta alkaa tulla, kun taas Petterin asiallisen kuiva monotoonisuus alkaa käydä hänelle rasitukseksi.


Tahattomuutta varmaan järjestäjien taholta olivat kuvissa näkyvät taustat, kenraali Mannerheim Petterin taustana
Kun taas Antin takavasemmalla  häämötti Svinhufvud, joka ei onneksi juurikaan näkynyt, sen sijaan ennemmän näkynyt  Laki veistoksen seura sopii Antille.

Kyllä se siitä!

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!