Analyysin ja mystiikan cocktail voi päihdyttää saksalaiset

Wolf+Why+exit+option+20120926.JPG

Jyrki Katainen arvioi / toivoi / unelmoi, että ongelmat ratkeavat, kun eurokriisi saadaan hallintaan. Espanja oireilee ja korot reagoivat. AAA- kerhon valtionvarainministerit  rauhoittelevat   kotirintamia ja sohaisten samalla euroalueen ongelmapesiä. Sisäpolitiikka ja ulkopolitiikka ovat eri asioita, mutta vaikutukset tuntuvat molempiin suuntiin.


Olemme saaneet lukea luetettavan tuntuisia  arvioita siitä, että Saksalle eurosta on ollut hyötyä rahaliitosta ja eurosta. On myös todistettu, että eurosta irtaantumine tulisi Saksalle kalliiksi ja aiheuttaisi monen moista murhetta saksalaisille.  Nyt Martin Wolf kuvaa asiaa parin asiantuntijan analyyseihin viitaten hieman toisin: Saksan vientimenestys on saatu halvalla eurolla eikä siitä ole olut hyötyä maan talouden rakenteille eivätkä saksalaiset ole päässeet siitä hyötymään. Euron sisällä pitäisi tehdä sopeutusta ja Saksan pitäisi luopua tiukasta linjastaan kotimaassa ja täten tasata kilpailukykyä Euroopassa. Tätä on pidetty pienemmän riesan tienä. Sen sijaan Eurosta luopumisesta ei ole edes ollut ääneen puhuttu . Wolfin referoimat analyysit  ovat uloslähdön vaikutuksia  arvioineet ja päätelmissään   näyttävät olevan kallellaan siihen suuntaan, ettei se uloslähtö olisi sitenkään juurikaan pahempi kuin sopeutumine,  ehkä jopa päinvastoin.  

Saksa on ollut Euroopan ankkurivaluutta Ecu-aikana ennen euroa. Suomikin aikoinaan sai maistaa, mitä tarkoittaa, kun Helmuth Kohl avokätisesti lupasi vaihtaa arvottomat itämarkat vahvaan Demariin. Sehän olisi ollut setelirahoitusta ja olisi merkinnyt inflaation kiihtymistä. Mutta Bundesbank vartio markan arvoa ja nosti korkoja. Ne korot heijastuivat Suomeen juuri 1990 luvun pahimman laman aikoina ja aiheuttivat Suomessa tuhoa, konkursseja ja työttömyyttä. Niin , että vaikutuksia on ollut ja tulee olemaan ollaan sitten sisällä tai ulkona.


Bundesbank on arvostettu keskuspankki ja siihen saksalaiset luottavat. Pankin pääjohtaja
Jens Weidmann on lähtenyt ristiretkelle ja noussut Saksan konservatiivisten euroskeptikkojen äänitorveksi vastustamaan EKP:n ja miksei samalla kaikkien keskuspankkien kuten USA:n  Fed:n  omaksumaa linjaa ottaa toiminnassaan huomioon muutakin kuin hintavakaus.
Angela Merkelin neuvonantajan paikalta Bundesbankin johtoon noussut  Weidmannista taitaa nousta yllätyskortti Saksan ja Euroopan politiikkaan. Hänen toimintatavassaan on jotain hämmästyttävää ehkä historia huomioon ottaen pelottavaakin. Aiheesta on kirjoittanut   Wolfgang Münchau kolumnissaan  Draghi is the devil in Weidmann’s eurozone drama.
Näitä aiheita käsittelen kirjoituksia palstalla.  Lue tästä

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!