Ala Saksista pieni yllätysvoitto SPD:lle

Ala-Saksin vaalien tulos ennusteiden mukaan tietää vallanvaihtoa yhden paikan enemmistöllä SPD- Vihreät koalitiolle hallitsevaa Kristillisdemokraatit - Vapaat demokraatti liiton tilalle. Kristillisdemokraatit menettivät 5 prosenttiyksikköä, mutta säilyivät suurimpana 36 prosentin kannatuksella..CDU:n  tappiota selitettiin myös sillä, että taktisista sysitä äänestettiin Vapaita demokraatteja, jotta ne ylittäisivät  5 prosentin äänikynnyksen ja saivatkin nyt kovan 10 prosentin kannatuksen.
Sosialidemokraatit nousivat 2.3 prosenttiyksikköä jääden kuitenkin 32.6 prosentilla selvästi kakkoseksi. Selvin voittaja olivat vihreät jotka nousivat 8 prosentista 13.7 prosenttiin.

Vaalitulosta pidetään kuitenkin tärkeänä voittona sosialidemokraattien Peer Steinbrückille yrittäessään kuroa umpeen Angela Merkelin 17 prosentin gallupjohtoa ensi syksyn liittopäivävaaleihin mennessä.

Näillä lukemilla näyttää siltä, että vihreät ovat vahvassa kuninkaantekijän roolissa CDU:n ja SPD:n välissä. Mielenkiinto kohdistuu siis vihreiden valintaa. Tälläkin palstalla on referoitu arvioitu, että viher-musta vaihtoehto voi tulla hyvinkin kysymykseen. Se on politiikka, valtapolitiikkaa.

Saksan vaaleissa on se hienous, että oppositiossa olleet puna-vihreät ovat euro-alauekriissä olleet johdonmukaisia eivät ole ryhtyneet ratsastamaan kansallismielisillä  euro-vastaisilla teemoilla. Se on taas selvästi aatteellista ja hyvin tärkeää Euroopalle.

PS. Pekka Hjelt ihmettelee HS:n puolueettomuutta. Hän on varmaan oikeassa, että asenteellisuutta on, uutisen ajankohta voi olla myös selitys, sillä tilanne on kiikun kaakun.


  • Saksan liittokanslerin Angela Merkelin johtamat kristillisdemokraatit ovat niukassa johdossa Ala-Saksin osavaltiovaaleissa ensimmäisten ovensuukyselyiden jälkeen.
  • Osavaltion television mukaan kristillisdemokraatit olisivat saamassa 37 prosenttia äänistä. Kristillisdemokraattien kanssa liittoutuneelle Vapaille demokraateille povattiin noin kymmenen prosentin äänisaalista.
  • Vastapuolen keskustavasemmistolainen liitto on saamassa yhteensä 44 prosenttia äänistä HS 20.1.2013 klo 19.25

Sivullamme olevat tiedot olivat  Yle:n ja FT:n sivuilta tämän aamuisia.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!