Aikaa on naurettavan vähän

  • Maakuntajohtaja Matti Viialainen, sd pitää aluehallintoa >Ruotsin malliin mukaisesti ratkaisuna kura ja sote ongelmiin. Maakuntajohtaja Matti Viialainen pitää harkinnanarvoisena Kuntaliiton toimitusjohtajan Kari-Pekka Mäki-Lohiluoman esitystä kuntavaalien siirtämisestä keväälle. Kuntalehti
    Hallinto-oikeus on hylännyt opettajajärjestöjen valituksen Kouvolan lomautuksista.

On siis liikkeellä erilaisia ratkaisumalleja. On myös havaittavaa ajattelun joustavuutta ja toisaalta kovia paineita. Hallituspuolueiden johtajat ovat nyt näennäispäätösten ja uho puheittensa kanssa tulleet viimeisille rajoille. Enää ei ole hirveästi hävittävää, tempuilla ei saada aikaan mitään hyvää ei edes kannatuksen suhteen.

Näissä asetelmissa tasavallan hallitus valmistelee budjettiaan ensin valtionvarainministeriössä ja sitten koko porukalla . Kaikki näyttävät tietävän, että jotain selkeitä päätöksiä pitää tehdä. Epäselvää on vielä, tavoitellaanko näyttävää päätöksentekoa vai vaikuttavia päätöksiä. Kun pitää huolehtia työllisyydestä, kilpailukyvystä ja julkisen sektorin talouden tasapainosta, niin tiedämme, ettei cocktailin sekoitus ole ihan yksinkertaista. Sotaväessä oli tapana sanoa, että aikaa on naurettavan vähän ja siitäkin on puolet naurettu. Niin se Kataisen hallituksenkin laita.

Kun olen suomalainen , niin vastaan kun pitäisi kysyä:

·  Pistäisin kura –sote homman parlamentaariseen valmisteluun rahoitusratkaisut siis valtionavut ja terveydenhuollon rahoitus kärkenä. Siitä jatkettaisiin rakenteisiin paikallisemmin voimin.

·  Julkisen sektorin lomautukset eivät ole viisas keino, parempi olisi saada julkiset palkat pidettyä nykytasolla palkkamaltilla. Se vaatii keskitettyä tupoa ja yksityissektorin puolen irtisanomismalttia.

·  Eikä olisi mitenkään kohtuutonta pistää pääomatulot kunnallisverolle.

·  Kyllä työurien pidentämisestä eläkeikineen voitaisiin päättä, kunhan sen seurauksena ei kajota eläkemaksuihin.

Ja sitten tehtäisiin nopeasti oma Suomen EU-strategia, jossa valmistaudutaan Saksan vaalien jälkeiseen aikaan ajattelemalla vähän omaa nokka pidemmälle ja luovutaan Timo Soinin käsikirjoituksen seuraamisesta.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!