Aavan meren

VirmavirtaAAholli20150920.jpg

Professori Jarmo Virmavirran taidenäyttely avattiin 20.9.2015 Rymättylän Aahollissa. Näyttelyn avaussanoissa valtuuston puheenjohtajalla oli kuusi pointtia:

1)  Vadstenassa, jossa pohjoisamaiset ystävyyskunnat juuri kokoontuivat oli käynnissä kesäkauden pidennyksenä toimiva konstrunda taidekierros, joka koostui oli 38 näyttelypaikasta.

2)  Naantalin historiassa on ollut kolme menestysvaihetta Luostari, kylpyläkausi ja satama-teollisuus vaihe, joka jatkuu, mutta sen tilalle on nousemassa Keijo Virtasen hahmotta kulttuurin perustuva menestysjakso. Esimerkkeineä Musiikkijuhlat ja Muumit.

3)  Rymättylä seuran perinnetoimikunnan yhtenä tehtävä on (avhålla) estää pidättää perinteen häviäminen, ja samaan sanaan viittaa  aaholli, joka liittyy nuotan vetoon. Siinnä kerätään kerätään saalista, jopa 217 000 kiloa ja viisi miljoonaa silakkaa. Nyt perinnetoimikuntaa kerää taidetta.

4)  Naantalin kesäasukkaat yhteismäärältään Naantalin väkiluvun suuruinen määrä kapasiteettia, jonka hyödyntämien on alkutekijöissä. Potentiaalia olisi molemmin puoliseksi hyödyksi.

5)  Jartti Virmavirta on esimerkki luovuudesta monellakin tavalla. Esimerkki myös siitä, ettei politiikka vie kaikkia mukanaan vaan jotkut onnistuvat viemään politiikkaa.

6)  Siunatuksi lopuksi: Taiteiden ymmärtämisessä on silloin tällöin vaikeuksia; aina ei yksinkertainen tallaaja oikein tahdo ymmärtää, mitä teoksen tekijän mielessä on liikkunut. Jartin kohdalla ei tätä ongelmaa ole, sillä tiedämme,  että hänen päässään on todistetusti aktiivista ja aikaansaavaa toimintaa; Miljoonan palstamillimetrit ja kymmenenä kirjaa todistavat kyvykkyydestä. Hänen taulunsa kertovat ja koskettavat ja niistä tunnistaa meidän omasta mielestämme hienon ympäristömme.

Taiteilija itse avasi maisemien taustoja kerto runoista ja kuvien synnystä mukavaan tapaansa. Taulut sopivat hyvin ja näyttely nimi Aavan meren äärellä kääntyi mielessäni aavan meren tuolla puoleksi tuntien Jartin ja Eino Grönin läheiset suhteet ja muistaen Satumaa-tangon poliittisen sisällön.

Aahollissa on myös Mimettömän  Janne Koivuniemen kuulun sääprofeetan. Leo Laaksoen kertoi nyky ekonomisteja kuunnellessaan muistelleensa Janne vastaavan tilanteen selityksiä; säät kronklaavat. 
Perinnetoimikunnan puheenjohtaja hoiteli käytännön asioita ja kaiken takana hääräili sihteeri Harri Räikkä.TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!