Aamukahvit väärään kurkkuun

Sote-uudistuksessa muodostettavien uusien itsehallintoalueiden sopiva määrä olisi 9–12. Rahoitus näille alueille olisi parasta ohjata suoraan valtiolta.

Näin esittää kolmen asiantuntijan selvityshenkilöryhmä, joka selvitti sosiaali- ja terveysministeriön ja valtiovarainministeriön pyynnöstä, miten sote-uudistus ja aluehallintouudistus voidaan toteuttaa ja sovittaa yhteen.

"Kyseessä on yksi Suomen hallintohistorian suurimmista uudistuksista. Siihen on tartuttava rohkeasti, koska palvelujen ongelmat eivät muuten ratkea", sanoo työryhmän puheenjohtaja, valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtaja Tuomas Pöysti. HS 15.8.2015

Valtion talouden tarkastusviraston pääjohtaja Tuomas Pöystin lisäksi selvitysryhmään kuuluivat professori Arto Haveri Tampereen yliopistosta ja apulaiskaupunginjohtaja Annikki Niiranen Kouvolasta.

Fakta: Selvitysryhmän aikatauluehdotus

·  Vuonna 2017 perustetaan itsehallintoalueiden siirtymä- ja muutoshallinnot.

·  Vuoden 2018 aikana muutoshallinnot valmistelisivat varsinaisten sote-tehtävien siirtymisen kunnilta ja kuntayhtymiltä itsehallintoalueille.

·  Vuoden 2019 alusta tehtävät siirtyisivät alueille.

HS 15.8.2015

Ehkäpä vähitellen aletaan lähestyä malleja, jotka sopivat yhteen. Edellisen hallituksen idioottimainen kuntaliitosten ja soten yhteen liittäminen sekä siitä johtuva sekoilu rahoituksen kanssa  johtivat umpikujaan. Pitäisi olla johdonmukainen ja realistinen ja kaikkein lisäksi käytännöllinen oikeudenmuaisuus ku on sitten jo liikaa vaadittu.

Enkä nyt sano tässä yhteydessä, että mitä minä sanoin, vaan sanon, että tämäkin hallitus on vielä solmussa tämän jutun kanssa kun yritetään yhteen sovittaa tähän kehykseen aluepolitiikka ja yksityisten palvelujen tukeminen. Kyllä menivät väärään kurkkuun monen lääkäribisneksessä mukana olevan kokoomuslaisen aamukahvit, kun kuulivat, että yksityislääkäreiden Kela korvauksesta leikataan.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!