9.4.1918 Raatihuoneen punalippu laskettiin.

Franckenkaupanlippu20180409.JPG

Tänään 9 pnä huhtikuuta 2018 nostettiin Mikael Agricolan ja Suomen kielen kunniaksi siniristilippu kauppias Francken entisen kaupan seinällä olevaan lipputankoon.

Sata vuottaa sitten kauppias Francken ruotsinkielisten päiväkirjamerkintöjen mukaan punalippu laskettiin Raatihuonen lipputangosta. Punakaartilaiset poistuivat annetun vetäytymiskäskyn mukaisesti seuraavaan seuraavan yönä.

Kalenteri kertoo lyhyeksi jääneestä punaisten vallan lopusta:

9.4    - 1C

Aukko avoinna salmesta Mikkolan huvilaan.
Punainen lippu laskettiin alas klo 9 ip ja punaiset poistuivat yöllä

10.4.   +1
Erinomaisen kaunis ja lämmin.
Auringossa + 23 ja varjossa 11½
Illalla yhteienen kokous maistraatin, kaupunginvaltuuston ja Drätselkammaren so. talousvaliokunnan kanssa nykyinen kaupunginhallitus?
Valittiin komitea valmistelemaan palauttaa? kaupunki järjestykseen

11.4.  -1
Pilvistä. Epätavallisen rauhallista ja hiljaista. Sosialisti ei tänään ilmestynyt

Viimeinen Sosialisti ilmestyi 9 pnä huhtikuuta 1918.

Tällä palstalla on seurattu tapahtumia ja lyhyesti lainattu lehden juttuja. 
Taistelua oli pakko jatkaa ja uskottiin sillä olevan tulevaisuuden kannalta merkitystä. Vertauskuvallisesti puhuttiin talvesta ja sitä seuraavasta takatalvesta. Viimeiseen lehteen Nils Robert af Ursin kirjoitti vetoomuksen kohtuullisista jälkiselvittelyistä.

Naantali oli vähäinen tekijä ja lehdessä oli vain pari uutista, joihin liittyi nyky-Naantali siten, että ensimmäinen oli Rymättylän torppareiden kokouksesta ja toinen oli viimeisenlehden viimeisellä sivulla oleva ilmoitus, joka koski Naantalin maalaiskuntaa.

Sosialistin kirjan kannet pistettiin kiinni ja Sosialistin omaisuus takavarikoitiin ja sen julkaisuosuuskunta kävi välillä vararikossakin. Lehden ilmestyminen sai jatkua talvella 1919 nimellä Demokraatti ja seuraavan vuoden alussa sen nimeksi tuli jälleen Sosialisti. Työväenliikkeen jakautuminen aiheutti osuuskunnassa ankaran valtataistelun, joka lopulta ratkesi sosiaalidemokraattien eduksi. Tilanteen varmistamiseksi julkaisuosuuskunta muutettiin vuonna 1922 Sosialistin Kirjapaino Oy:ksi, jossa SDP:n järjestöillä oli entistä suurempi omistus.
Lehti ilmestyi Sosialistina vuoteen 1951, jonka jälkeen sen nimeksi otettiin Turun Päivälehti, joka ilmestyi vuoteen 1997 ja sitten vielä vuoteen Uutispäivä Demarin liitteenä vuoteen 2001.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!