37. vesillelasku oli erilainen

Vesillelasku20170504.jpg

50-vuotiaiden Sulkavan Soutujen perustajan venemestari Kauko Miettisen Riita –Ilona venevanhukseni laskettiin 37. kerran veteen ja purjehduskausi saatiin avattua.

On aina hieno hetki, kun vanhat maisemat avautuvat uusina ja ”kaikki hyvin kaupungissa” ajatuksin voi lähteä vapaasti väylänsä valiten soutelemaan. Aurinko on loisto kaveri, mutta tuulesta ei niin väliä. Ja hitaasti kiiruhtamisen taito tulee vuosi vuodelta luonnollisemmaksi.

Armon vuonna 2017 veneen perästä aukeaa poikkeuksellinen näky:

Ponttoni – mobiilikraana yhdistelmä kilpailee kirkon kanssa maiseman hallinnasta. Tietenkin muutokseen kiinnittyy asian tuntevankin huomio Ja ajatuksista kelautuu aikaan, jolloin  vanhan kylpylään kallellaan olleet Merisalista lähteneet rakennusrivit, tiilinen pannuhuone ja upea kesäsauna täyttivät  rannan.

Vuonna 1963 kylpylätoiminta 100 vuoden ikäisenä mutta kannattamattoman lopetettiin ja huonokuntoiset rakennukset purettiin. Viittä vuotta myöhemmin koki kesäsauna Asvaltti Lampaiden filmausten jälkeen saman kohtalon.

Aikoinaan 1970-luvulla Merisalin julkisivusta lähti Pentti Mäkisen idea apartementoksesta, jossa Merisalin julkisivu olisi monistettu koko rannan mitalle. Myös kylpyläideoita on paikkaan sovitettu ja taidettiin ainakin puheissa luvata uuden kylpylän toteuttaneille Niemen pariskunnalle, että heillä on optio paikkaan.

Ranta maisema avartui ja Kala Trapin toiminnan aloittamisen myötä rantalaiturilla  yhdistettiin Kaivohuoneen ranta Merisaliin ja siitä eteenpäin myöhemmin Kailoon menevälle sillalle, joka oli rakennettu työllisyystyönä 1977. Sen jälkeen  Kailoon rakennettiin 1980 alkaneita Musiikkijuhlia ja kesäteatteria varten näyttämö ja katsomo.
Merisalin jälkeinen ranta jäi avoimeksi ja sinne istutettiin puut pehmentämään maisemaa.

Muumimaailman 1993 avaamisen jälkeen kaupungin hallinnon ahneus rakennutti kolme epäonnista kioskia veneilijöiden autojen parkkipaikkana toimineelle alueelle.

Venesataman yksityistämisestä on tavoiteltua kaupungin menojen säästöjä. On uskottu uusien yrittäjien piristävän veneilymatkailua. Laitureita onkin kohennettu ja laajennettu ja palvelustakin on tullut hyvää palautetta.
Yrittäjät ryhtyivät kehittelemään maapalveluja ja heidän aloitteesta lähti kaupungin enemmistöpäätöksellä hyväksytty suunnitelma toiminta ja palvelurakennuksesta, joka nyt parakin rakennusmenetelmällä nousee kuin sieni sateella. Tämä ihmeellinen tapahtuma kummastuttaa kaikenikäisiä kulkijoita.

Tehokasta toimintaa joka muistuttaa työmaan perustamisen yhteydessä nähtyä väliaikaisten tilojen pystytystä. Hulluille ja herroille ei pidä keskeneräisiä töitä näyttää.
Mutta minkäs teet, kun se näkyy ja yllättää, vaikka siitä on julkisuudessa ollut runsaasti juttuja

Hyvänä puolena näyttäisi olevan, että kun se oli nopeasta, niin purkaminen taitaa käydä kätevästi.

Nyt kun kaikki päivittelevät, että kun ei tällaisesta ole ollut mitään tietoa, niin kerron, että tällä palstalla oli aiheesta juttu jo viime kesänä 20.6.2016 Innoissaan tehdään tyhmyyksiä ja ihan tämän vuoden maaliskuussa muistutimme samasta aiheesta. Nyt se alkaa pian saatte nähdä Naantalin nähtävyyden.

Erilainen on vuoden 2017 kevät. MR

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!