150 vuotta Suomen kieltä, mutta...

50ideaaBBG20130713.jpg

Jonkin verran huomiota menneellä viikolla sai se, että keisari hyväksyi Suomen kielen viralliseksi kieleksemme. Se oli suomalaisuuden ja koko Suomen menestyksen kannalta merkittävä päätös, jonka hedelmistä olemme saaneet nauttia joskus jopa ylpeillenkin sillä, että kielemme on maailman toiseksi vaikein vieraskielisen oppia. Ei unohdeta Suomen kieltä!

50 ideaa

Bostonilainen konsulttikonserni BCG on tehnyt selvityksen aikamme 50 ideasta, jotka muovaavat maailmaa. Siellä on tuttua, Internettiä ja piisirua, mutta siellä on kansalaisjärjestöjä ja kapitalismia.
Yritin löytää suomalaista. Ei meitä mainittu koulutusjärjestelmän kohdalla, sen sijaan Nokia nostettiin esille Englannin kielen yleiskieleksi, lingua francaksi tulon yhteydessä . En tiedä tekikö tämä arvio oikeutta Nokialle, varmaan käytännön merkitystä firmakielelläkin on, mutta ei varmaan ratkaisevaa sittenkään.

Yleiskielinen katu


Mutta kyllä Englannin kieli valtaa asemia joka puolella. Siitä on merkkejä Mannerheiminkadulla, kun Wanha Naantali kauppa seinustoineen on täynnä englannin kieltä niin kylteissä kuin slogaaneissakin. Vähän huvittavalta se tuntuu, mutta kyllä ihmisten näyttää olevan helpompaa lukea harmittomia kuluneitakin pikku tuhmuuksia muilla kielillä.

TUTUSTU KUNTAVAALI-
EHDOKKAISIIMME!